• Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων ΣΕΣ
  • Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων ΣΕΣ
  • Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων ΣΕΣ

Ο Δρ Ευάγγελος Μπεκιάρης (Διευθυντής ΙΜΕΤ) νέος Πρόεδρος του ECTRI

Ο Διευθυντής του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης εκλέχθηκε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ECTRI (European Conference of Transport Research Institutes, https://www.ectri.org/),  που εκπροσωπεί τα Ευρωπαϊκά Ινστιτούτα Έρευνας στο χώρο των Μεταφορών.  

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός ECTRI συμπεριλαμβάνει 28 Ινστιτούτα Έρευνας στις Μεταφορές από 21 κράτη-μέλη της ΕΕ, εκπροσωπώντας συνολικά περισσότερα από 4.000 μέλη της επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας στον τομέα των μεταφορών και μόλις γιόρτασε τα 15 έτη λειτουργίας του.

«Έρευνα, παραγωγή γνώσης και διακρίσεις»

Ο Ευάγγελος Μπεκιάρης είναι Διδάκτωρ Μηχανολόγος Μηχανικός του Ε.Μ.Π. και αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΙΜΕΤ, καθώς υπήρξε ο πρώτος εκλεγμένος ερευνητής του Ινστιτούτου το 2001, καθώς και πρώην Διευθυντής Ερευνών (Ερευνητής Α’ βαθμίδας) και πρώην επικεφαλής του τομέα «Οδηγός και Όχημα», πριν αναλάβει τη θέση του Διευθυντή του Ινστιτούτου το 2016.

Το ΙΜΕΤ είναι ο κύριος ερευνητικός φορέας στον τομέα των Μεταφορών στην Ελλάδα, κι από τους σημαντικότερους και πλέον αναγνωρισμένους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας πανευρωπαϊκά και υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Τα κεντρικά γραφεία του βρίσκονται στη Θέρμη Θεσσαλονίκης ενώ λειτουργεί παραρτήματα στην Αθήνα, τον Πειραιά, και τη Ρόδο.

Η Ευρωπαϊκή πορεία του Δρ. Μπεκιάρη είναι ιδιαιτέρως σημαντική καθώς είναι ενεργό μέλος σε πολλούς Ευρωπαϊκούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Μεταφορών, έχοντας υπηρετήσει και σε προεδρεύουσες θέσεις σε πολλούς από αυτούς. Ορισμένοι εξ’ αυτών Πρόεδρος του Φόρουμ των Ευρωπαϊκών Ινστιτούτων Ερευνών για την Οδική Ασφάλεια (FERSI - www.fersi.org) από το 2008 έως το 2011, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού HUMANIST Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας σε θέματα Διεπαφών χρήσης (HMI) στις Μεταφορές (www.humanist-vce.eu) από το 2012 ως το 2015, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ηλεκτρικών και Υβριδικών Οχημάτων (AVERE - www.avere.org) από το 2014 μέχρι και το 2016. Παράλληλα διατελεί Εθνικός Εκπρόσωπος στην Επιτροπή Προγράμματος του “HORIZON 2020” στον Τομέα των Μεταφορών.

Το 2016 εκλέχθηκε μέλος του Διοικητικού Συμβούλιου του ECTRΙ και στην ετήσια συνέλευση του που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες το Δεκέμβριο του 2018, ανέλαβε την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, με 18 ψήφους έναντι 9 του Γάλλου ομολόγου του . Το ECTRI ως ο κορυφαίος Ευρωπαϊκός ερευνητικός οργανισμός για τη βιώσιμη και πολυτροπική κινητικότητα δεσμεύεται να παρέχει επιστημονικά βασισμένη υποστήριξη και συμβουλευτική για την επίτευξη περιβαλλοντικά βιώσιμης, ασφαλούς, αποτελεσματικής αλλά και χωρίς αποκλεισμούς, μεταφοράς ανθρώπων και αγαθών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκλογή  αυτή του Δρ. Μπεκιάρη, έρχεται ως συνέχεια και της πολύ πετυχημένης Προεδρίας του Καθ. Γ. Γιαννόπουλου, προηγούμενου Διευθυντή του ΙΜΕΤ, ο οποίος υπήρξε  ιδρυτικό μέλος και πρώτος πρόεδρος (για τη τετραετία 2003-2007) του ECTRI.

Το ECTRI, υπό την Προεδρία του Δρ. Μπεκιάρη συνεχίζει τη στενή συνεργασία με τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για την προώθηση της έρευνας στον τομέα των μεταφορών καθώς και την ενίσχυση της επιστημονικής ποιότητας και αποτελεσματικότητας, μέσω της  παροχής ανεξαρτήτων και τεκμηριωμένων συμβουλών προς τους υπευθύνους λήψης αποφάσεων. Παράλληλα, ενδυναμώνει την εκπροσώπηση των κυριότερων Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Ινστιτούτων και Πανεπιστημίων στον τομέα των Μεταφορών στη λήψη αποφάσεων για το μέλλον της Έρευνας στις Μεταφορές. Ταυτόχρονα, η εκλογή του Δρ. Μπεκιάρη αναμένεται να βοηθήσει στην ακόμη πιο ευρεία συμμετοχή του ερευνητικού ιστού της χώρας μας σε ερευνητικές πρωτοβουλίες της ΕΕ και στην προβολή των ελληνικών θέσεων κι επιτευγμάτων στην Έρευνα για τις Μεταφορές, ειδικότερα μάλιστα εν όψει του επερχόμενου νέου Ευρωπαϊκού Πλαισίου Έρευνας 2021-2027 (Horizon Europe-HE).

Σε πρόσφατη δήλωσή του ο Δρ. Μπεκιάρης ανέφερε πως «η πορεία της χώρας μας στον κόσμο των Μεταφορών του 21ου αιώνα, απαιτεί τεχνογνωσία, πολλές ώρες εργασίας και ένα δυναμικό άξιων ανθρώπων που θα χειρίζεται με ασφάλεια και άνεση τις επερχόμενες σαρωτικές τεχνολογίες αυτόνομης κίνησης οχημάτων, καθαρών καυσίμων, κοινόχρηστης χρήσης μεταφορικών μέσων και ευφυών αλγορίθμων για προσωποποιημένες υπηρεσίες κινητικότητας».

Η πανηγυρική εκλογή του Δρ. Μπεκιάρη στην πρώτη θέση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μεταφορών αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της υψηλής αριστείας, του επαγγελματισμού και της τεχνογνωσίας αλλά και της αναγνωσιμότητας του έργου του ΙΜΕΤ (Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών) του ΕΚΕΤΑ (Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης).

Γίνε φίλος του ΣΕΣ

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα Ηλεκτρονικά Μηνύματα του ΣΕΣ.

Επικοινωνία

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο
info@ses.gr

Διεύθυνση
Πανόρμου 61, 11524 Αθήνα

Τηλέφωνο
(+30) 210 3640604

Τηλεμοιοτυπία
(+30) 210 3640604

Επισκέπτες

Έχουμε 143 επισκέπτες συνδεδεμένους