• Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων ΣΕΣ
  • Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων ΣΕΣ
  • Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων ΣΕΣ

Ειδικό βραβείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο των βραβείων που απονέμει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε χρόνο για το βέλτιστο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), το ειδικό βραβείο των κριτών απονεμήθηκε πρόσφατα στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για τη μητροπολιτική περιοχή Θεσσαλονίκης στα βραβεία ΣΒΑΚ για το 2014 (2014 SUMP Awards).

Το ΣΒΑΚ εκπονήθηκε για το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ) από την EuroTrans consulting (Γραφείο Βουγιούκα), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ATTAC, Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEE), με συμμετοχή συγκοινωνιολόγων του ΣΑΣΘ. Πρόκειται για το πρώτο ΣΒΑΚ στην Ελλάδα που εκπονήθηκε σύμφωνα με την ειδική και καινοτόμο μεθοδολογία (ELTIS Plus) της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την περίοδο 2011-2013.

Η κριτική επιτροπή αναγνώρισε ιδιαίτερα την περίπτωση της Θεσσαλονίκης για την επίδειξη σημαντικής δέσμευσης και προσπάθειας στον τομέα του σχεδιασμού βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Σύμφωνα με την επιτροπή, το ΣΑΣΘ το οποίο ενέκρινε το ΣΒΑΚ τον Φεβρουάριο του 2014 έκανε τεράστιες προσπάθειες σε ένα δύσκολο περιβάλλον εργασίας, προς την καθιέρωση νέων καινοτόμων διαδικασιών για την υλοποίηση, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση του σχεδίου κινητικότητας της μητροπολιτικής περιοχής Θεσσαλονίκης.

Η Ομάδα έργου αποτελείται από τους συγκοινωνιολόγους: Μάνο Βουγιούκα (Διευθυντή έργου), Κώστα Πετράκη (Αναπληρωτή Διευθυντή έργου), Αλέξανδρο Δελούκα (ειδικό σύμβουλο), Πολύκαρπο Καρκαβίτσα, Γιώργο Εμμανουηλίδη και Χρύσα Βίσμπα. Το ΣΒΑΚ Θεσσαλονίκης ήταν μία πρωτοβουλία του ΣΑΣΘ επί Προεδρίας του Καθηγητή ΑΠΘ και συγκοινωνιολόγου Παναγιώτη Παπαϊωάννου.

O Διευθυντής έργου Μάνος Βουγιούκας σε δήλωσή του αναφέρει:

«Όταν συντάξαμε  τη πρόταση του έργου ATTAC το 2010 και προτείναμε την εκπόνηση του ΣΒΑΚ για πρώτη φορά στην Ελλάδα και με πενιχρά μέσα από ΕΕ, δεν φανταζόμασταν ότι θα πετυχαίναμε αυτή τη σημαντική διάκριση. Για 2η συνεχή χρονιά θέσαμε υποψηφιότητα για τα SUMP Awards και πετύχαμε αυτό το Special Prize of the Jury. Είχε προηγηθεί η παρουσίαση του ΣΒΑΚ Θεσσαλονίκης στο ετήσιο συνέδριο του δικτύου POLIS το 2013 στις Βρυξέλλες και το showcase που έκανε το ELTIS σαν αποτέλεσμα. Τώρα απομένει να εφαρμόσει το ΣΑΣΘ τα μέτρα του βραβευμένου ΣΒΑΚ σε συνεργασία με τους άλλους φορείς που συμμετέχουν στο Συμβούλιο, αλλά και με την αναμενόμενη αναβάθμιση του ΣΑΣΘ σε Μητροπολιτικό Φορέα ως Ενιαία Αρχή Μεταφορών και Βιώσιμης Κινητικότητας Θεσσαλονίκης».

Το έργο ATTAC στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) κατά 85% και από το Ελληνικό Δημόσιο κατά 15%. Ο συνολικός προϋπολογισμός για το ΣΑΣΘ ήταν 250000 € από τα οποία για το ΣΒΑΚ διατέθηκαν περίπου το 50%, ήτοι 125000 €.

Το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ΣΒΑΚ ξεκίνησε το 2012, επαναλήφθηκε με επιτυχία το 2013 και απονεμήθηκε για τρίτη φορά το 2014. Ο σκοπός του συστήματος απονομής του είναι να ενθαρρύνει την υιοθέτηση των ΣΒΑΚ (ως σχέδια αειφόρου αστικής διαχείρισης) από τις τοπικές αρχές σε όλη την Ευρώπη και για την επιβράβευση εξαιρετικών επιτευγμάτων. Η βράβευση του ΣΒΑΚ Θεσσαλονίκης αποτελεί και τη μοναδική βράβευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για Ελληνική συμμετοχή σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας.

 

 

Γίνε φίλος του ΣΕΣ

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τα Ηλεκτρονικά Μηνύματα του ΣΕΣ.

Επικοινωνία

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο
info@ses.gr

Διεύθυνση
Πανόρμου 61, 11524 Αθήνα

Τηλέφωνο
(+30) 210 3640604

Τηλεμοιοτυπία
(+30) 210 3640604

Επισκέπτες

Έχουμε 76 επισκέπτες συνδεδεμένους