• Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων ΣΕΣ
 • Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων ΣΕΣ
 • Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων ΣΕΣ

Ε.Δ. Τεύχος 159, Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2007

Ευρετήριο
Ε.Δ. Τεύχος 159, Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2007
ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ
ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ Δ.Σ.
ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΜΕΛΩΝ 2007
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ
Η ΣΤΗΛΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ & ΝΕΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΑ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Όλες οι Σελίδες

Στο Τεύχος 159 θα διαβάσετε, μεταξύ άλλων, για την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Από τα Παμφορεία στο Μετρό» του συναδέλφου Γιώργου Νάθενα.

Χρησιμοποιείστε το ευρετήριο στα δεξιά για να πλοηγηθείτε στα περιεχόμενα του Ενημερωτικού Δελτίου. Επιλέξτε την τελευταία επιλογή "Όλες οι Σελίδες" για να το δείτε ολόκληρο.


ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ

«ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΜΦΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ»

Από την Εκδήλωση Παρουσίασης του Βιβλίου

Πριν από περίπου 20 μέρες, οδηγούσα στην Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών, γυρνώντας από μία ομιλία στην Πάτρα, όταν δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από τον συνάδελφο και φίλο Γιώργο Νάθενα.

Με ενημέρωνε λοιπόν για τον προγραμματισμό της σημερινής παρουσίασης του βιβλίου «Από τα Παμφορεία στο Μετρό» και μου ζήτησε να προλογίσω το βιβλίο.

Ήταν ήδη γνωστό σε αρκετούς από εμάς ότι το έργο αυτό είχε ολοκληρωθεί και είχε κυκλοφορήσει. Όμως δεν είχα, τουλάχιστον εγώ προσωπικά, εικόνα της δουλειάς και της έκδοσης που είχε παραχθεί.

Λίγες μέρες αργότερα με επισκέφτηκε στο γραφείο μου ο Νάσος ο Κόκκινος, φέρνοντας μαζί του, την δίτομη αυτή, «εγκυκλοπαίδεια» θα τολμούσα να την χαρακτηρίσω, και με τον γνωστό αυθορμητισμό του και τον ενθουσιασμό του, μου διηγήθηκε όλο το ιστορικό της προσπάθειας της συγγραφικής ομάδας κατά τα τελευταία 22 έτη, για την συλλογή και την σύνθεση του υλικού.

Ξεφυλλίζοντας τους δύο τόμους, φυσικά δεν μπόρεσα να κρύψω την έκπληξή μου για το πλούσιο υλικό και την πολύ καλά επιμελημένη έκδοση που είχα στα χέρια μου.

Το Σαββατοκύριακο που ακολούθησε, ξεκίνησα να διαβάζω το βιβλίο γραμμή προς γραμμή – λέξη προς λέξη. Ο ενθουσιασμός μου γινόταν ακόμη μεγαλύτερος διότι συνειδητοποιούσα ότι είχα στα χέρια όχι ένα απλό βιβλίο, αλλά ταυτόχρονα ένα εξαιρετικό φωτογραφικό λεύκωμα, και μία έκδοση που παρουσιάζει την ιστορική και τεχνική εξέλιξη των ΜΜΜ από το 1835 έως σήμερα.

Το βιβλίο διαρθρώνεται σε 11 κεφάλαια. Είναι προφανώς δύσκολο να περιγράψω στα πλαίσια ενός ολιγόλεπτου προλόγου, τα όσα αποτυπώνονται στις 1069 σελίδες του βιβλίου.

Θα ήθελα όμως να αναφερθώ σε κάποια σημεία:

Το πρώτο κεφάλαιο 1. Αθήνα και Δημόσια Συγκοινωνία: Παρελθόν, παρόν και μέλλον, ξεκινάει με μία εισαγωγή στο πολεοδομικό συγκρότημα τη Αθήνας, από την εποχή του 1934, όταν οι κάτοικοι μετά βίας ξεπερνούσαν τις 6.000 και η έκτασή της δεν υπερέβαινε τα 77 εκτάρια, δηλαδή δεν αντιστοιχούσε ούτε στο 1/10 του σημερινού εσωτερικού δακτυλίου. Παρουσιάζει το σκεπτικό με το οποίο αναπτύχθηκε το «Σχέδιο» που συνέταξαν δύο «πολεοδόμοι» της εποχής, ο Κλεάνθης και ο Σάουμπερτ και πως αυτή η προσέγγιση οδήγησε στις μελλοντικές συγκρούσεις όσον αφορά την ανάπτυξη της πόλης τόσο από πολεοδομικής όσο και από συγκοινωνιακής πλευράς.

Όσον αφορά την συγκοινωνιακή πλευρά, μιλάμε για την σύγκρουση του αυτοκινήτου με τις δημόσιες συγκοινωνίες, που αποτελεί και τον βασικό προβληματισμό στις επόμενες σελίδες και παραγράφους του 1ου Κεφαλαίου, για να παρουσιάσει την εξέλιξη της Πόλης και των Δημοσίων Συγκοινωνιών μέχρι την πρόσφατη περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου κλείνει με την ακόλουθη παρατήρηση:

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μας έδωσαν ένα ακόμη καλό μάθημα. Ότι η πόλη ακόμη έχει πολύ δρόμο μπροστά της μέχρι να ξανακερδίσει τους κατοίκους της. Δεν ξέρουν να τη ζουν, ακόμη και στις μοναδικές στιγμές της, στην πιο μεγάλη γιορτή, τη γιορτή του αιώνα για την Αθήνα. Την άφησαν άδεια γιατί δεν τους κρατά, δεν τους αγαπά, δεν την αγαπάνε. Οι αποτελεσματικές Μεταφορές είναι ένα μόνο από τα ζητήματα.»

Στο δεύτερο κεφάλαιο 2. Η κοινωνική διάσταση της δημόσιας συγκοινωνίας, ενδιαφέρον έχει η ιστορική αναδρομή από τους «λίθινους αύλακας» στην αρχαία Ελλάδα, στην «πασιτείνουσα άμαξα (ομνιμπούς) που κυκλοφόρησε το 1831 στην πρώτη πρωτεύουσα της χώρας στο Ναύπλιο, και στη συνέχεια στο «θηρίο» της Κηφισιάς, στον ηλεκτροκίνητο σιδηρόδρομο Αθηνών - Πειραιώς του 1904.

Ενδιαφέρουσες είναι οι αναφορές στους «τσαμπατζήδες» του τραμ, στον ανταγωνισμό των τραμ με τους αμαξάδες και τους λεωφορειούχους, στους προβληματισμούς του 1915 κατά πόσον θα μπορούσαμε να έχουμε γυναίκες τροχιοδρομικούς, τις αυτοκτονίες στις ράγες του ηλεκτρικού και του τραμ αλλά και την ανάπτυξη του Συνδικαλισμού.

Το κεφάλαιο ολοκληρώνεται με μία συλλογή αναφορών των ΜΜΜ στη Λογοτεχνία, τη Ζωγραφική, το Θέατρο, τον Κινηματογράφο και το Τραγούδι.

Το τρίτο κεφάλαιο 3. Η προϊστορία: Από τα υποζύγια και τις άμαξες στα παμφορεία, αρχίζει από την Αθήνα του 1834 και εξιστορεί το πως η πόλη πέρασε από τα γαϊδουράκια, στις πρώτες άμαξες και στη συνέχεια στα παμφορεία, στα ιππήλατα λεωφορεία και στα vis a vis οχήματα της γραμμής Ομόνοιας – Συντάγματος, καθώς και στα πρώτα ατμήλατα λεωφορεία του 1886.  

Το κεφάλαιο κλείνει με την καταγραφή των πρώτων ΙΧ.

Ενός τρίχρονου οχήματος με μονοκύλινδρη μηχανή 2 ίππων το 1989 που εισήγαγε ο πλούσιος ομογενής Κοντογιαννάκης για να κάνει την διαδρομή από το σπίτι του επί της οδού Πανεπιστημίου κοντά στο Οφθαλμιατρείο, στο ζαχαροπλαστείο του Γιαννάκη. Ήταν τόσο πρωτόγονη η κατασκευή του και παρουσίαζε σωρεία μηχανικών βλαβών, ώστε αχρηστεύτηκε μετά από ζωή είκοσι περίπου ημερών.

Ακολούθησαν και άλλα ΙΧ για να φτάσουμε το 1906 όπου ο αριθμός των ιδιωτικών αυτοκινήτων -πλην των ανακτορικών- έφτασε τα 8. Και βέβαια μέχρι τότε τα ΙΧ δεν έπαιρναν αριθμό κυκλοφορίας.

Ακολουθούν 6 κεφάλαια, με 855 σελίδες αφιερωμένες σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
4. Τα αστικά θερμικά λεωφορεία
5. Τα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία με κεραίες – τρόλεϊ
6. Οι υπεραστικές λεωφορειακές συγκοινωνίες της Αττικής
7. Ο μητροπολιτικός σιδηρόδρομος
8. Οι τοπικοί και προαστιακοί σιδηρόδρομοι
9. Οι τροχιόδρομοι – τραμ

Θα ήταν άδικο, να σταθώ σε κάποια ενδεικτικά σημεία από τις σελίδες αυτές . Εξάλλου δεν σας κρύβω ότι ήταν αδύνατον να μπορέσω να διαβάσω όλο το έργο αυτό, στο χρόνο που είχα.

Όμως κάθε φορά που έριχνα μια ματιά σε κάποιο από αυτά τα κεφάλαια παρασυρόμουν και διάβαζα αρκετές σελίδες, καθότι οι πληροφορίες που εντόπιζα ήταν τόσο χρήσιμες. Είτε αυτές είχαν να κάνουν με ιστορικά στοιχεία, είτε με τη διαδρομή της εξέλιξης των μέσων, είτε με τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, είτε με το νομικό πλαίσιο που τα διέπει, είτε με τις υπηρεσίες που διαδέχτηκαν η μία την άλλη και ο τρόπος που αυτό συνέβη, στα πλαίσια των πολιτικών εξελίξεων της χώρας είτε του Πολέμου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι για όλα τα μέσα οι αναφορές καλύπτουν μέχρι την χρονική στιγμή που μιλάμε, παρουσιάζοντας με έναν πολύ καλό και αντικειμενικό τρόπο όχι μόνο τα όσα έχουν συμβεί αλλά και τον υφιστάμενο σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια.

Η πληρότητα του έργου αναδεικνύεται και από το προτελευταίο κεφάλαιο, όπου οι συγγραφείς φρόντισαν να μην ξεχάσουν ακόμη και  τα 10. Μέσα σταθερής τροχιάς ειδικού τύπου και συγκεκριμένα τον καλωδιοκίνητο σιδηρόδρομο του Λυκαβηττού και το τελεφερίκ της Πάρνηθας.

Η έκδοση κλείνει με το κεφάλαιο 11. Επίμετρο: Προς το νέο συγκοινωνιακό χάρτη της Αθήνας.

Η ολοκλήρωση και δημοσίευση του πολύ σημαντικού αυτού έργου «Από τα Παμφορεία στο Μετρό» έρχεται να ταυτιστεί χρονικά με την ολοκλήρωση μιας σημαντικής δράσης του ΣΕΣ, η οποία ξεκίνησε στην αρχή του έτους και αναμένεται να ολοκληρωθεί στον επόμενο μήνα και είναι γνωστή σε όλους όσους ασχολούνται με τα θέματα των μεταφορών της Πόλης, το «Οδοιπορικό για τις Μετακινήσεις στην Αθήνα της Επόμενης δεκαετίας».

Και η ταύτιση αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για όλους μας, διότι η γνώση της ιστορίας, αποτελεί πολύτιμη πείρα από το παρελθόν, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα το μέλλον με την γνώση και την τεχνική που διαθέτουμε σήμερα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την ιστορία των ΜΜΜ, που τόσο αγαπήσαμε αλλά και τόσο πληγώσαμε στα χρόνια όχι μόνο που πέρασαν, αλλά ακόμη και σήμερα με συγκεχυμένες πολιτικές και δράσεις στην προσπάθεια να εξυπηρετηθεί ταυτόχρονα και η Μαζική Συγκοινωνία  και το ΙΧ.

Θα χρησιμοποιήσω κάποια λόγια των συγγραφέων:

«Οι μεγάλοι αριθμοί ανθρώπων, αυτοκινήτων και δραστηριοτήτων απαιτούν από τους πολίτες έναν υψηλό βαθμό οργάνωσης και ευθύνης. Απαιτούν επίσης ευαισθητοποίηση σε αστικές συμπεριφορές, βάση των οποίων, είναι ο σεβασμός του δημόσιου χαρακτήρα της πόλης. Η Δημόσια συγκοινωνία είναι μια από τις τελευταίες άμυνες της δημόσιας διάστασης έναντι της τάσης εξατομίκευσης όλων των παραμέτρων της ζωής».

Ας έρθουμε όλοι λοιπόν να προβληματιστούμε και να σκύψουμε πάνω από το καθημερινό πρόβλημα των μετακινήσεων αυτής της Πόλης, που μέρα με τη μέρα παρατηρούμε ότι γίνεται όλο και πιο δυσχερές.

Η διαπίστωση ότι σε λίγα έτη το 90% των οδικών αξόνων θα είναι σε κατάσταση κορεσμού, δηλαδή πρακτικά η μετακίνηση με το Ι.Χ. κατά τις περιόδους αιχμής δεν θα μπορεί να επιτευχθεί, δεν πρέπει αλλά δυστυχώς μας βρίσκει ασυγκίνητους.

Ας προσπαθήσουμε, όπως λένε στο 1ο Κεφάλαιο οι Συγγραφείς, να διαμορφώσουμε ΑΣΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.

Οι σημαντικές συνέπειες τόσο στην οικονομία, λόγω των χαμένων ανθρωποωρών και της κατανάλωσης καυσίμων, όσο και στο περιβάλλον, λόγω των εκπομπών καυσαερίων και την σημαντική επιβάρυνση στο  παγκόσμιο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την υγεία των κατοίκων αυτής της πόλης, πρέπει να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι η πάγια ρήση για ενίσχυση των ΜΜΜ, ως η μόνη εναλλακτική διέξοδος στην καθημερινή μετακίνηση δεν αρκεί. Απαιτούνται και τολμηρά μέτρα για τον περιορισμό και την εκλογίκευση της χρήσης του Ι.Χ., αλλά και την ευνόηση των ήπιων μορφών μετακίνησης, δηλαδή την πεζή μετακίνηση και το ποδήλατο.

Τόσο προσωπικά αλλά και ως Πρόεδρος του ΣΕΣ, θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους Συγγραφείς και τον Εκδότη:
Τον Γιώργο Νάθενα, Οργανισμός Αθήνας
Τον Απόστολο Κουμπέρλη, ΟΣΕ
Τον Θάνο Βλαστό, ΕΜΠ
Τον Σάκη Κουρουζίδη, Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη
Τον Βασίλη Κατσαρέα, ΑΜΕΛ
Τον Αρτέμη Κλώνο, Ανταποκριτής Ξένου Τύπου
Τον Παναγιώτη Καραμάνη, ΕΑΣ
και Τον Νάσο Κόκκινο, τέως ΟΑΣΑ

που με το έργο τους καθιστούν τα ΜΜΜ της Αθήνας πιο πλούσια.

Ας αναρωτηθούμε τι Πόλη θέλουμε και ας οραματιστούμε την Πόλη που θέλουμε για το μέλλον. Για μας αλλά και για τις γενιές που έρχονται. Και ας πάμε όλοι μαζί να φτιάξουμε αυτήν την Πόλη.

Ξεκίνησα με κάποια λόγια των συγγραφέων για την Αθήνα της Ολυμπιακής Περιόδου. Και θα ήθελα να κλείσω πάλι με ορισμένα από αυτά:

«Η Αθήνα πρέπει να γίνει όμορφη, καθαρή, κοινωνική και πολιτισμένη. Έχασε τους κατοίκους της γιατί απλά δεν τη γνωρίζουν. Η ιστορία της κακόπαθε. Ωστόσο έχει πολλά να πει. Αυτή είναι η αφετηρία».

Γιάννης Χανδάνος


ΥΠΕΡΓΕΙΕΣ, ΥΠΟΓΕΙΕΣ, ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ (ΜΕΡΟΣ 3ο - ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΡΤΗΡΙΑ)

Η συγγραφή μιας ολοκληρωμένης σειράς άρθρων σχετικών με το συγκοινωνιακό της Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησε στο προ-προηγούμενο Ενημερωτικό Δελτίο του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, έχει ως κινητήριο δύναμη την πεποίθηση ότι ως Θεσσαλονικείς μας αξίζει μια άλλη πόλη. Σκοπός των άρθρων είναι να δοθεί το ερέθισμα, ώστε οι θέσεις του Συλλόγου, μετά από την απαραίτητη διεξοδική συζήτηση και ανάλυση, να διοχετευτούν προς την κοινωνία της πόλης και φυσικά να αρχίσει σταδιακά η υλοποίησή τους. Το περιεχόμενο των άρθρων αυτών αναφέρεται περισσότερο στο πολιτικό σκέλος των ζητημάτων, θεωρώντας ότι στο σημείο όπου βρισκόμαστε ως πολίτες και ως πόλη, το πολιτικό αποτελεί το κρίσιμο μέγεθος.

Το παρόν άρθρο είναι το 3ο κατά σειρά υπό τον ίδιο τίτλο. Μετά το εισαγωγικό άρθρο στο Ενημερωτικό Δελτίο Νο.157, και το άρθρο για την Υποθαλάσσια Αρτηρία στο Ενημερωτικό Δελτίο Νο.158, επόμενος σταθμός αυτού του γραπτού οδοιπορικού επρόκειτο να είναι οι Δημόσιες Συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. Εντούτοις, ορισμένοι συνάδελφοι επικοινώνησαν μαζί μου και διατύπωσαν την άποψη ότι το άρθρο για την Υποθαλάσσια αναφερόταν μεν στην αναγκαιότητα ύπαρξης προτάσεων για το έργο, αλλά όχι στις ίδιες τις προτάσεις. Έτσι, μια δεύτερη σκέψη με ώθησε στο να επανέλθω στο συγκεκριμένο θέμα.

Ξεκινώντας, λοιπόν, αυτό το δεύτερο συμπληρωματικό άρθρο για την Υποθαλάσσια Αρτηρία, αισθάνομαι την ανάγκη να υπενθυμίσω την προσωπική μου θέση για το έργο, όπως την έχω εκφράσει κατά καιρούς δημόσια τόσο στα τοπικά μέσα μαζικής επικοινωνίας όσο και στα μέλη μας, με αιχμή την εκδήλωση του Συλλόγου στην Θεσσαλονίκη τον περασμένο Μάρτιο: εκτιμώ ότι το τελικό ισοζύγιο του έργου θα είναι θετικό, αρκεί να γίνουν ορισμένες απαραίτητες αλλαγές και να τηρηθούν χωρίς παρεκκλίσεις συγκεκριμένες βασικές προϋποθέσεις.

Τα ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη και να επιλυθούν είναι πολλά. Στο παρόν άρθρο, και με δεδομένο τον περιορισμένο χώρο του Ενημερωτικού Δελτίου αναλύονται συνοπτικά αυτά που αποτελούν, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, τα βασικότερα, δηλαδή: 1) η γεωγραφική περιοχή του έργου, 2) η φύση του έργου και 3) τα διόδια.

Ζήτημα 1ο: η γεωγραφική περιοχή του έργου

Η ιδέα της παράκαμψης του Κέντρου της Θεσσαλονίκης γεννήθηκε πριν από 25 περίπου χρόνια, με το έργο μιας νοτιοδυτικής παρακαμπτήριας οδού να εντάσσεται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο του 1985. Στα χρόνια που ακολούθησαν η υλοποίηση του έργου βάλτωσε, σε αντίθεση με την γεωγραφική και πολεοδομική επέκταση της πόλης, που ήταν ομολογουμένως ραγδαία. Φτάσαμε, λοιπόν, το 2005 να έχουμε, επιτέλους, μια τεχνική προσφορά για την υλοποίηση της νοτιοδυτικής παράκαμψης του Κέντρου της πόλης, με τη μορφή μιας Υποθαλάσσιας Αρτηρίας, που θα ξεκινά από τα Δικαστήρια και θα αναδύεται στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Αυτόματα, τίθεται το ερώτημα: για ποιο Κέντρο μιλάμε; Για το Κέντρο του 1985 (όταν προτάθηκε η ιδέα για το έργο), για το Κέντρο του 1995 (όταν ξεκίνησε η προμελέτη του έργου) ή για το Κέντρο που πια έχει δημιουργηθεί και βιώνουμε σήμερα; Οι μεγαλύτεροι σίγουρα θυμούνται τις αλάνες του Ντεπό και της Τριανδρίας, τα χωράφια στην Καλαμαριά και στην Πυλαία, το Καυτανζόγλειο Στάδιο να απέχει κάποιες εκατοντάδες μέτρα από τα πλησιέστερα σπίτια, και τη λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας να λειτουργεί ως ... λεωφόρος, εξυπηρετώντας πολύ καλά την κυκλοφορία, όντας διπλής (!) κατεύθυνσης.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν οι δραστηριότητες του Κέντρου της πόλης επεκτάθηκαν προς τα νοτιοανατολικά: η Βασιλίσσης Όλγας έγινε εμπορικός δρόμος χωρίς να διαφέρει από την Τσιμισκή ή την Εγνατία, το Ντεπό, η Καλαμαριά και η Πυλαία γέμισαν κτίρια, με αποτέλεσμα αυτό που αποτελούσε κάποτε το άκρο του αστικού ιστού της πόλης να έχει μετατραπεί πια σε άκρο του Κέντρου της πόλης. Κάτι ανάλογο έγινε και στις περιοχές πέριξ της λεωφόρου Στρατού, στην προβλεπόμενη ανατολική είσοδο της Υποθαλάσσιας: ολοκλήρωση διανοίξεων των οδικών αξόνων Νέα Εγνατία (νυν Κωνσταντίνου Καραμανλή) και 3ης Σεπτεμβρίου, πλήρης αστικοποίηση της περιοχής μεταξύ Γ’ Σώματος Στρατού και κόμβου Τριανδρίας, επέκταση των εγκαταστάσεων των Πανεπιστημίων Αριστοτελείου και Μακεδονίας, και κατασκευή του νέου Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα ολοκληρώθηκε η Εσωτερική Περιφερειακή Οδός, και γίνονται πλέον τα πρώτα ουσιαστικά βήματα για την υλοποίηση και της Εξωτερικής Περιφερειακής Οδού.

Όλα, λοιπόν, στη Θεσσαλονίκη, κατοικία, εμπορικές δραστηριότητες, οδικό δίκτυο, επεκτάθηκαν και επεκτείνονται την τελευταία 20ετία. Όλα με εξαίρεση την νοτιοδυτική παράκαμψη της πόλης, δηλαδή την Υποθαλάσσια Αρτηρία. Οι συνεχείς καθυστερήσεις και οι παλινωδίες, είχαν ως αποτέλεσμα να καθηλώσουν γεωγραφικά το έργο σε μια περιοχή κυκλοφοριακής εξυπηρέτησης που ολοένα «μίκρυνε». Η Υποθαλάσσια Αρτηρία έπρεπε ήδη να λειτουργεί στην αρχική της μορφή, ήδη να είχε επεκταθεί έως την Καλαμαριά και πιθανώς ήδη να είχε αρχίσει η υλοποίηση μιας δεύτερης επέκτασής της προς το Αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Κατά συνέπεια, παράλληλα με την κατασκευή του ήδη δημοπρατημένου έργου, και με βάση την Γενική Κυκλοφοριακή Μελέτη, πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες υλοποίησης (μελέτη και δημοπράτηση) της επέκτασης του έργου με σκοπό να συνδεθεί με την Εσωτερική Περιφερειακή Οδό α) στην περιοχή του Φοίνικα (κόμβος Κ13), και β) στην περιοχή του κόμβου Τριανδρίας (Κ8). Ειδικότερα, η επέκταση από τη λεωφόρο Στρατού έως την Εσωτερική Περιφερειακή Οδό είναι σημαντικότατη, αφού προσθέτει μια άριστη εγκάρσια παράκαμψη της πόλης, ικανή να αποφορτίσει σημαντικά τις περιοχές του Δ’ και του Ε’ Δημοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης, αλλά και έως ένα βαθμό το προβληματικό τμήμα της Δυτικής Εσωτερικής Περιφερειακής. Περιέργως (;) σε όλες τις προτάσεις που κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί, η συγκεκριμένη επέκταση αγνοείται.

Ζήτημα 2ο: η φύση του έργου

Η Υποθαλάσσια Αρτηρία ξεκίνησε ως «... παρακαμπτήρια οδός του Κέντρου της Θεσσαλονίκης, με σκοπό να αποφορτίσει και ει δυνατόν να απαλλάξει την συγκεκριμένη περιοχή από τις ενοχλήσεις της διερχόμενης κυκλοφορίας (θόρυβο, καυσαέρια, οπτική όχληση κλπ.)… Επιπλέον, στα πλαίσια του έργου, και ως απαραίτητο συστατικό στοιχείο του, εντάσσεται η συνολική ανάπλαση του ιστορικού κέντρου …. Απώτερος στόχος του έργου, είναι να αποτελέσει όχι μια απλή οδική παράκαμψη, αλλά μια ολοκληρωμένη παρέμβαση για την άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος και την ανάδειξη των χαρακτηριστικών και της φυσιογνωμίας του ιστορικού κέντρου της πόλης, καθώς για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης» (εγκεκριμένη προμελέτη του έργου, έτος 1999).

Ακόμα και μετά την επέκταση του έργου που προτείναμε παραπάνω, η Υποθαλάσσια πρέπει να εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως οδός παράκαμψης κεντρικών αστικών περιοχών. Η βασική αρχή του έργου δεν είναι η δημιουργία μιας νέας οδικής αρτηρίας στην πόλη ούτε αποτελεί αυτοσκοπό η εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας. Ο στόχος πρέπει να είναι η ανακούφιση από την κυκλοφορία και η βελτίωση της ποιότητας ζωής του - διευρυμένου όπως περιγράφηκε παραπάνω - Κέντρου, που για να υλοποιηθεί απαιτείται, μεταξύ άλλων, η εκτροπή της κυκλοφορίας σε μια οδική αρτηρία που θα υποκαταστήσει τις υφιστάμενες. Κατά συνέπεια, οι Αρμόδιες Αρχές (Περιφέρεια, Νομαρχία, Δήμος, Οργανισμός Θεσσαλονίκης) πρέπει από τώρα να εκπονήσουν τις απαραίτητες μελέτες (πολεοδομικές, χωροταξικές, ανάπλασης, κυκλοφοριακές) και να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα κονδύλια για την υλοποίησή τους, ώστε να συμβάλλουν στην αναβάθμιση των περιοχών τις οποίες θα παρακάμπτει η Υποθαλάσσια, και να βοηθήσουν στην επίτευξη του πραγματικού και ουσιαστικού στόχου του έργου.

Ειδικότερα στην περιοχή της νέας παραλίας, η ανάπτυξη της Αρτηρίας πρέπει να γίνει σε βάθος με υπογειοποίηση του κλάδου από ανατολικά προς Κέντρο είτε κάτω από τη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου είτε κάτω από τα πάρκα είτε κάτω από το πλακόστρωτο της παραλίας, και όχι με τη μορφή που προβλέπεται σήμερα, δηλαδή κατά πλάτος και παράλληλα με την λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η υπογειοποίηση του κλάδου από ανατολικά προς κέντρο έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 1. Δεν καταλαμβάνονται χώρος πρασίνου και πάρκα, ούτε καταστρέφονται δεντροστοιχίες.
 2. Παρέχεται εναλλακτική δυνατότητα κίνησης από ανατολικά προς Κέντρο, με ουσιαστική ανακούφιση της Βασιλίσσης Όλγας, και χωρίς τη δέσμευση αστικού χώρου.
 3. Λύνεται το πρόβλημα των αριστερών στροφών από την Αρτηρία προς τις κάθετες οδούς, καθώς και των αριστερών στροφών από τις κάθετες οδούς προς τη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, αφού, σε γενικές γραμμές, όλα θα παραμείνουν ως έχουν, με μικρές μόνο τροποποιήσεις (φωτεινοί σηματοδότες, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κλπ.).
 4. Δεν επηρεάζεται η τροφοδοσία της Αρτηρίας από τις κάθετες οδούς. Απεναντίας, βελτιώνεται, αφού θα γίνεται μέσω υπόγειων κλάδων προς αυτήν και χωρίς την ύπαρξη φωτεινών σηματοδοτών.
 5. Δεν επηρεάζονται ούτε στο ελάχιστο οι Δημόσιες Συγκοινωνίες (δρομολόγια Ο.Α.Σ.Θ.). Απεναντίας, οι υπηρεσίες τους αναβαθμίζονται, λόγω βελτίωσης των κυκλοφοριακών συνθηκών επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας.
 6. Ελαχιστοποιείται η όχληση στην πόλη κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου.

Ζήτημα 3ο: τα διόδια

Αρχικά, το έργο της Υποθαλάσσιας Αρτηρίας μελετήθηκε ως οδός χωρίς διόδια. Αργότερα, η ένταξή του στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, είχε ως αποτέλεσμα την αναγκαιότητα εισαγωγής διοδίων, που στα αρχικά συμβατικά τεύχη του έργου είχαν τη μορφή ηλεκτρονικών διοδίων ελεύθερης ροής. Προσωπικά δεν μπορώ να κατανοήσω το λόγο της τροποποίησης των συμβατικών τευχών, και μάλιστα εν εξελίξει του διαγωνισμού, και της μετατροπής των ηλεκτρονικών διοδίων ελεύθερης ροής σε συμβατικά διόδια με μπάρα. Σε μια εποχή όπου η χρήση ηλεκτρονικών διοδίων ξεπερνάει το 50% στους υπεραστικούς αυτοκινητοδρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και εφαρμόζεται αποκλειστικά σε περιφερειακές και παρακαμπτήριες οδούς πόλεων σε όλο τον κόσμο (Τορόντο, Μελβούρνη, Σίδνευ, Δουβλίνο) ακούγεται οξύμωρο να εγκαθίστανται συμβατικά διόδια μέσα σε μια πόλη !!!

Η ύπαρξη συμβατικών διοδίων περιορίζει πολλά από τα πλεονεκτήματα του έργου. Όσο καλά και αν λειτουργήσουν τα συμβατικά διόδια δεν παύουν να είναι ... συμβατικά, να δημιουργούν ουρές και καθυστερήσεις, και να αποτρέπουν τον οδηγό να διέλθει από αυτά. Η Υποθαλάσσια Αρτηρία Θεσσαλονίκης, όμως, δεν είναι έχει τα ίδια χαρακτηριστικά π.χ. με την Αττική Οδό στην Αθήνα (που επίσης έχει διόδια). Είναι οδός με μικρό μήκος, και εντός πυκνοδομημένης αστικής περιοχής. Στις ώρες αιχμής, λοιπόν, είναι λιγότερο πιθανό ένας οδηγός να επιλέξει μια έστω και μικρή περιπορία μέσα στην κίνηση της πόλης, για να προσεγγίσει την Αρτηρία, να περιμένει σε ουρά αναμονής και να χρεωθεί, και όλα αυτά για να παρακάμψει μια σχετικά μικρή περιοχή. Το πιθανότερο είναι να επιλέξει άλλες διαδρομές, όπου θα κάνει μεν περισσότερο χρόνο, αλλά θα έχει αποφύγει τη χρέωση.

Απεναντίας, η λειτουργία ηλεκτρονικών διοδίων ελεύθερης ροής, έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 1. Καταρχήν τα προφανή, δηλαδή καμία καθυστέρηση, καμία ουρά αναμονής, καμία κυκλοφοριακή συμφόρηση που μεταφέρεται στο επιφανειακό αστικό οδικό δίκτυο.
 2. Απλούστερος σχεδιασμός και κατασκευή του κόμβου των Δικαστηρίων, που με τα συμβατικά διόδια πρέπει να έχει τη μορφή μεγάλης κατασκευής για να μπορέσει να λειτουργήσει στοιχειωδώς, ενώ με τα ηλεκτρονικά διόδια αναμένεται να είναι και πιο απλός και πιο λειτουργικός.
 3. Λύνεται το πρόβλημα των περιορισμένων εισόδων και εξόδων της Αρτηρίας, και μπορούν να κατασκευαστούν περισσότερες από τις προβλεπόμενες, αφού η χρέωση θα γίνεται ηλεκτρονικά χωρίς την ανάγκη ύπαρξης σταθμού διοδίων. Με τον τρόπο αυτό, αυξάνεται η χρηστικότητα της αρτηρίας, μειώνεται η κυκλοφορία στο υπόλοιπο δίκτυο της πόλης και το έργο αποσβένεται ταχύτερα.
 4. Η χρέωση μπορεί να γίνει δικαιότερη, αφού με τους «ηλεκτρονικούς» σταθμούς διοδίων μπορεί να εφαρμοστεί κλειστό σύστημα με χρέωση ανάλογη με την διανυόμενη απόσταση.
 5. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός συμβατικού σταθμού διοδίων (θόρυβος, καυσαέρια, κλπ.) δεν εμφανίζονται στα ηλεκτρονικά διόδια ελεύθερης ροής. Επιπλέον, ο πολύτιμος αστικός χώρος παραμένει ανέγγιχτος, αφού δεν απαιτούνται υποδομές σταθμών διοδίων.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ να αναλάβει την πρωτοβουλία για την αλλαγή του ισχύοντος νομικού πλαισίου για τους παραβάτες των διοδίων, κάτι που αφορά όλα τα έργα παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων στη χώρα, και αργά ή γρήγορα θα συμβεί, λόγω εφαρμογής των αντίστοιχων Οδηγιών της Ε.Ε. Για την περίπτωση της Υποθαλάσσιας Αρτηρίας, όμως, δεν χωρούν καθυστερήσεις, ούτε η συνήθης ελληνική τακτική «ας ξεκινήσουμε με συμβατικά διόδια και αργότερα θα τα μετατρέψουμε σε ελεύθερης ροής». Η μορφή των διοδίων επηρεάζει το σχεδιασμό όλου του έργου, όπως τη γεωμετρία των εισόδων και των εξόδων στην περιοχή των Δικαστηρίων, το ITTMS, υπόγειους κλάδους και τεχνικά κ.α., και η αλλαγή πρέπει να γίνει άμεσα, πριν την εκπόνηση της οριστικής μελέτης του έργου, γιατί μετά θα είναι πλέον πολύ αργά.

Συμπερασματικά:

 1. Η υλοποίηση του έργου έχει καθυστερήσει τραγικά. Εντούτοις, το έργο όχι μόνο δεν πρέπει να ακυρωθεί, αλλά παράλληλα με την κατασκευή του ήδη δημοπρατημένου έργου, πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες (μελέτη και δημοπράτηση) για την επέκτασή του προς α) Καλαμαριά και Αεροδρόμιο και β) κόμβο Κ8 (Τριανδρίας) στην Εσωτερική Περιφερειακή Οδό, με σκοπό την ολοκλήρωση του εσωτερικού δακτυλίου της πόλης. Επιπλέον, και η κατασκευή του ήδη δημοπρατημένου έργου πρέπει να γίνει με την προοπτική της επέκτασής του.
 2. Η Αρτηρία πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι ως ένας νέος οδικός άξονας για την εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας, αλλά ως οδός που θα υποκαταστήσει υφιστάμενους οδικούς άξονες και θα εξασφαλίσει αστικό χώρο για άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες.
 3. Η ανάπτυξη της Αρτηρίας στην περιοχή της νέας παραλίας πρέπει να γίνει όχι κατά πλάτος, αλλά σε βάθος, με υπογειοποίηση του κλάδου από ανατολικά προς Κέντρο, αφού όχι μόνο μειώνονται οι αρνητικές επιπτώσεις του έργου, αλλά προκύπτουν επιπλέον θετικά στοιχεία.
 4. Τα διόδια πρέπει να επανέλθουν στην μορφή που προβλεπόταν αρχικά στα συμβατικά τεύχη, δηλαδή ηλεκτρονικά διόδια ελεύθερης ροής, με ταυτόχρονη διευθέτηση εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας του νομικού πλαισίου για τους παραβάτες.
 5. Οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να ξεκινήσουν από τώρα την προετοιμασία της πόλης για την επόμενη ημέρα, με την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών και την εξασφάλιση των αναγκαίων κονδυλίων για την υλοποίησή τους.

Πολλά από όσα ήδη θα έπρεπε ήδη είτε να έχουν υλοποιηθεί είτε να έχουν δρομολογηθεί, ούτε έχουν γίνει, ούτε υπάρχουν έστω και ως σκέψη στο μυαλό των αρμοδίων. Και ας έχουν αποτυπωθεί στην Γενική Κυκλοφοριακή Μελέτη, και ας έχουν καταντήσει σχεδόν «γραφικοί» οι συνάδελφοι συγκοινωνιολόγοι που έχουν βραχνιάσει να τα επαναλαμβάνουν χρόνια τώρα.

Η Υποθαλάσσια είναι ένα ιδιαίτερο έργο, αφού τα θετικά στοιχεία αποτελούν και τις προϋποθέσεις λειτουργίας του. Μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μια καλή αφορμή για να γίνουν εξ ανάγκης και υπό την πίεση της ανάγκης για καλύτερη λειτουργία του έργου, όλα τα έργα και οι παρεμβάσεις που «σέρνονται» στην πόλη τόσα χρόνια (χώροι στάθμευσης, σταθμοί μετεπιβίβασης περιμετρικά του Κέντρου, ανάπλαση περιοχών, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι κλπ.). Το ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι το υποθετικό δίλημμα αν η Υποθαλάσσια πρέπει να γίνει ή όχι, αλλά ποια επιπλέον έργα πρέπει να διεκδικήσουμε ως τοπική κοινωνία, με αφορμή και παράλληλα με την Υποθαλάσσια.

Με πολύ πρόχειρους υπολογισμούς το κόστος όλων αυτών των παρεμβάσεων και αλλαγών δεν ξεπερνά το ... 5% του προϋπολογισμού των Ολυμπιακών έργων της Αθήνας. Ας αναρωτηθεί η Ελληνική Πολιτεία αν πρόκειται για υπερβολική δαπάνη ή αν την αξίζουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Κλείνοντας, το συγκεκριμένο συμπληρωματικό άρθρο για την Υποθαλάσσια, θα ήθελα να τονίσω ότι οι δικαστικές προσφυγές, η παθητικά θετική στάση υπέρ του έργου, και οι γνωστές λαϊκίστικες κορώνες κάποιοι τοπικών παραγόντων δεν βοηθούν. Είμαστε υποχρεωμένοι ως πολίτες να υποβάλουμε στο ΥΠΕΧΩΔΕ και σε όλους τους συναρμόδιους φορείς, άμεσα, συντεταγμένα και υπεύθυνα ένα σύνολο ουσιαστικών και εφικτών προτάσεων που θα βελτιώσουν το έργο, και θα κάνουν την ζωή μας στην πόλη καλύτερη. Ο ΣΕΣ διαθέτει το επιστημονικό υπόβαθρο, την τόλμη και την ωριμότητα να το πράξει.

Ραντεβού στο επόμενο ενημερωτικό δελτίο του ΣΕΣ με θέμα τις Δημόσιες Συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης (ελπίζω να μην δοθεί νέα αναβολή !!!). Μέχρι τότε θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η κριτική σας στα άρθρα είναι πάντα καλοδεχούμενη, και να τονίσω την σταθερή πεποίθησή μου ότι ως Θεσσαλονικείς μας αξίζει μια άλλη πόλη.

Πέτρος Κρητικός


ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ Δ.Σ.

Νέα Γραμματέας για την Υποστήριξη του Γραφείου του ΣΕΣ

Κατόπιν της παραίτησης της προηγούμενης γραμματέως του γραφείου του ΣΕΣ, και κατόπιν δημοσίευσης σχετικής Αγγελίας στις Εφημερίδες και τα μέλη του ΣΕΣ, ενδιαφέρον έδειξαν μεγάλος αριθμός υποψηφίων και τελικά ελήφθησαν 95 βιογραφικά. Μετά από σχετική αξιολόγηση, η νέα γραμματέας για την υποστήριξη των γραφείων του ΣΕΣ είναι η κα. Κ. Κοκκολάκη, όπου στις υποχρεώσεις της είναι να υποστηρίζει τη λειτουργία των γραφείων του ΣΕΣ από Δευτέρα έως Παρασκευή στις ώρες 10:00 – 14:00.

Νέα Επιτροπή ΣΕΣ

Κατόπιν πρόσκλησης, που στάλθηκε σε όλα τα μέλη του ΣΕΣ, για δήλωση συμμετοχής στις νέες Επιτροπές, ενδιαφέρον εκδηλώθηκε μόνο για την Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας. Ενδιαφέρον για συμμετοχή στην εν λόγω Επιτροπή εκδήλωσαν τα μέλη του ΣΕΣ: Γ. Γιαννής, Ν. Ποριώτης, Α. Φλούδα, Ν. Ηλιού, Δ. Δρυμαλίτου, Σ. Γεωργιόπουλος. Αποφασίσθηκε, όπως η συγκεκριμένη Επιτροπή με συντονιστή τον Γ. Χανδάνο ως εκπρόσωπο και του ΔΣ, να αναλάβει τη διοργάνωση του Συνεδρίου για την Οδική Ασφάλειας καθώς και να υποστηρίξει σχετικές δράσεις του ΣΕΣ στο μέλλον.

Συνεργασία με το ITS Hellas

Tην 1η Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η Ιδρυτική Συνεδρίαση του ITS Hellas κατά την οποία και συμφωνήθηκε ο ΣΕΣ να έχει έναν μόνιμο εκπρόσωπο σαν παρατηρητή, στις δράσεις του ITS Hellas.

Συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» στις 20 Οκτωβρίου, στη διάρκεια της οποίας το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», με την υποστήριξη του ΣΕΣ, και τη βοήθεια εθελοντών, βρίσκονταν έξω από τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης «Αυτοκίνηση», «ENVY» και το «TheHALL» ενθαρρύνοντας τους νέους επισκέπτες να επιλέξουν από την παρέα τους τον «οδηγό της παρέας», ο οποίος με την αποδοχή του τίτλου θα ήταν υποχρεωμένος να μην καταναλώσει καθόλου αλκοόλ όλο το βράδυ.

Εκδήλωση Τροχαίας Πάτρας

Στις 22 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε έκθεση της Τροχαίας στην Πάτρα, αφιερωμένη στην οδική ασφάλεια, με αφετηρία το περιβάλλον και επίκεντρο τον άνθρωπο. Τον ΣΕΣ εκπροσώπησε ο Γ. Χανδάνος όπου παρευρέθηκε ως κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.

Εκδήλωση Ecocity στη Πάτρα

Στις 24 Οκτωβρίου 2007, πραγματοποιήθηκε εσπερίδα που διοργανώθηκε από το Ecocity στην Αίθουσα Συνεδριάσεων Ε΅πορικού Συλλόγου Πατρών, με θέμα «Κυκλοφοριακό: Ποιότητα ζωής στην Πάτρα». Τον ΣΕΣ εκπροσώπησε το μέλος μας Ν. Μηλιώνης.

Πρόγραμμα Ecocity

Ο ΣΕΣ θα συμμετέχει όπως και το προηγούμενο έτος στην Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή αναφορικά με δράσεις στα πλαίσια του προγράμματος «Οικολογική Αυτοκίνηση - Συνεισφορά στο Περιβάλλον και την Ενέργεια», όπου συμμετέχουν μαθητές γυμνασίων. Η υποστήριξη του ΣΕΣ επικεντρώνεται στην αξιολόγηση εργασιών των μαθητών αλλά και για την Ενημέρωση τους με διαλέξεις σε σχολεία. Στην οργανωτική επιτροπή τον ΣΕΣ εκπροσωπεί ο Κ. Κεπαπτσόγλου ενώ στην επιστημονική επιτροπή συμμετέχει το μέλος μας Αλ. Δελούκας.

Βιβλίο «Από τα Παμφορεία στο Μετρό»

Ο Γ. Χανδάνος εκπροσώπησε τον ΣΕΣ για να προλογίσει το βιβλίο, με τίτλο «Από τα Παμφορεία στο Μετρό» κατά τη διάρκεια της επίσημης πρώτης παρουσίασης του, στις 16 Νοεμβρίου στην αίθουσα του Μετρό στο Σύνταγμα. Το βιβλίο προλόγισαν επίσης οι κ.κ. Στέφανος Μάνος, Γιάννης Φραντζεσκάκης και Γιάννης Πολύζος.

Ημερίδα Δήμου Καλαμαριάς

Την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, ο Δήμος Καλαμαριάς και η δημοτική εταιρεία «Ανατολική Αναπτυξιακή Α.Ε.» διοργάνωσαν ημερίδα στα πλαίσια του έργου e-tream, με θέμα τη μαθητική κινητικότητα στη Θεσσαλονίκη και κεντρικό τίτλο - σύνθημα «θέλετε να πάμε στο σχολείο χωρίς το ΙΧ;». Τον Σύλλογο εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος Πέτρος Κρητικός, αποστέλλοντας εισήγηση σχετική με την ασφάλεια των σχολικών μετακινήσεων.

Ημερίδα για την Οδική Ασφάλεια στη Ρόδο

Ο ΣΕΣ συμμετείχε σε ημερίδα με θέμα την «Οδική Ασφάλεια», στις 1 Δεκεμβρίου στη Ρόδο, κατόπιν που διοργανώθηκε από την ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου. Στην ημερίδα είναι προσκεκλημένη μεταξύ άλλων και η πρώην Υπ. Παιδείας, κα. Μαριέττα Γιαννάκου, ενώ τον ΣΕΣ εκπροσώπησε ο Γ. Χανδάνος  με σχετική εισήγηση.

Ημερίδα για την Οδική Ασφάλεια στο Ρέθυμνο

Ο ΣΕΣ συμμετείχε σε ημερίδα με θέμα την «Κυκλοφοριακός Σχεδιασμός σε Αστικό Περιβάλλον», που πραγματοποιήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου στο Ρέθυμνο, από τον ΣΠΜΕ. Τον ΣΕΣ εκπροσώπησε ο Κ. Κεπαπτσόγλου όπου παρουσίασε σχετική εισήγηση.

Νέα Μέλη

Μετά από σχετική αίτησή τους και σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού του ΣΕΣ, νέα μέλη αποτελούν οι  συνάδελφοι:

 • Τσιάνος Αθανάσιος: εγγράφεται με αριθμό 544
 • Μπουρνελάκη Ελευθερία: εγγράφεται με αριθμό 545
 • Μηλάκης Δημήτρης: εγγράφεται με αριθμό 546
 • Ανδρουλιδάκης Εμμανουήλ: εγγράφεται με αριθμό 547
 • Κωστιάνης Δημήτρης: εγγράφεται με αριθμό 548
 • Τσαγκαράκη Αφροδίτη: εγγράφεται με αριθμό 549
 • Κουρή-Τόγια Παναγιώτα: εγγράφεται με αριθμό 550
 • Αναστασίου Γεώργιος: εγγράφεται με αριθμό 551
 • Πολυράβα Σουλτάνα: εγγράφεται με αριθμό 552 
Δημήτρης Δημητρίου

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Υποθαλάσσια Αρτηρία

Η Τετάρτη 9η Ιανουαρίου είναι η πλέον κρίσιμη ημερομηνία για το έργο της Υποθαλάσσιας Αρτηρίας Θεσσαλονίκης. Τη συγκεκριμένη ημέρα, εκδικάζεται, μετά από 3 αναβολές, η τελευταία προσφυγή της κίνησης «Πολίτες κατά της Υποθαλάσσιας», με την οποία ζητείται η ακύρωση του έργου. Οι σημαντικότεροι από τους λόγους που προβάλλονται από τους προσφεύγοντες προκύπτουν από τις ακόλουθες απόψεις: α) ότι η χωροθέτηση του έργου έγινε μετά από γνωμοδότηση μόνο του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων, ενώ έπρεπε να υπάρχει επιπλέον γνωμοδότηση και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, λόγω ύπαρξης κλασικών και βυζαντινών αρχαιοτήτων, β) ότι η κατασκευή του έργου θα οδηγήσει σε κατεδάφιση κτιρίων που δεν έχουν κηρυχθεί ακόμα διατηρητέα, αλλά φέρουν όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για τον χαρακτηρισμό τους, γ) ότι οι εγκαταστάσεις εξαερισμού και μηχανοστασίων στην ανατολική και στη δυτική πλευρά του έργου προσβάλλουν το μνημείο του Λευκού Πύργου, καθώς και πολλά διατηρητέα κτίρια και ε) ότι κατά μήκος της παλαιάς παραλίας έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη εναλίων αρχαιοτήτων. 
Από την πλευρά του ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε πρόσφατα ότι στη συνεδρίαση του ΣτΕ στις 9 Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί η αναθεωρημένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, στην οποία θα έχουν ενσωματωθεί όλες οι απαιτούμενες τροποποιήσεις και αλλαγές, προκειμένου το έργο να μην θίξει αρχαιολογικούς χώρους μεγάλης σημασίας, και οι εργασίες του να εξελιχθούν ομαλά, χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Εν αναμονή, λοιπόν ….

Μετρό Θεσσαλονίκης

Η έλευση του πρώτου Μετροπόντικα (επί το επιστημονικότερο «μηχάνημα ολομέτωπης διάνοιξης σηράγγων με ασπίδα εξισορρόπησης εδαφικής πίεσης») στη Θεσσαλονίκη είναι πλέον γεγονός. Στις 2 Δεκεμβρίου, ο «Κάσσανδρος» (όπως είναι το όνομα του μηχανήματος), έφτασε στα εργοτάξια κατασκευής του Μετρό όπου τον … υποδέχτηκαν ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ο Πρόεδρος της «Αττικό Μετρό ΑΕ» συνάδελφος συγκοινωνιολόγος Γιώργος Γιαννής και στελέχη της εταιρείας. Η συναρμολόγηση των τμημάτων του «Κασσάνδρου» αναμένεται να διαρκέσει περίπου 3-4 μήνες, ενώ η έναρξη των κατασκευών διάνοιξης της σήραγγας τοποθετείται χρονικά στις αρχές της άνοιξης. Την ίδια περίοδο αναμένεται στη Θεσσαλονίκη και η … «Θεσσαλονίκη», ο έτερος Μετροπόντικας. Η διάμετρος του μηχανήματος είναι 6,20 μέτρα, το συνολικό του μήκος περίπου 90 μέτρα και η δυνατότητα καθημερινής εκσκαφής ξεπερνά τα 10 μέτρα.

Παράλληλα, έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες κυκλοφοριακές αλλαγές και ρυθμίσεις στις περιοχές πέριξ των εργοταξίων. Από την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, μονοδρομήθηκαν οι οδοί Δωδεκανήσου και 26ης Οκτωβρίου, για την καλύτερη εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας, λόγω των έργων κατασκευής του Μετρό στην πλατεία Δημοκρατίας. Οι ρυθμίσεις έχουν χαρακτηριστεί ως προσωρινές, και αναμένεται να διαρκέσουν περίπου 6 μήνες. Εντούτοις, το Σ.Α.Σ.Θ. θα αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των κυκλοφοριακών μέτρων, και δεν αποκλείεται να προτείνει τη μετατροπή, ορισμένων από αυτά, σε μόνιμα.

Εξωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης

Το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την υλοποίηση της Εξωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης είναι γεγονός. Μέσα στο Δεκέμβριο, ολοκληρώθηκαν από την Εγνατία Οδός ΑΕ, οι διαγωνισμοί για την ανάθεση των προμελετών και των οριστικών μελετών του έργου, που αναμένεται να έχουν εκπονηθεί έως το τέλος του 2008. Οι διαδικασίες δημοπράτησης της κατασκευής εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2009.

Το έργο έχει συνολικό μήκος 34 χιλιόμετρα, συνδέει το κόμβο Τιτάν με την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής στο ύψος του Σχολαρίου (ενώ έχει ήδη προταθεί και η μελλοντική επέκταση του έργου προς το Αγγελοχώρι) και αναμένεται να εξυπηρετεί καθημερινά 70.000 έως 100.000 οχήματα. Θα διαθέτει 6 λωρίδες κυκλοφορίας, 13 ανισόπεδους κόμβους, 21 χιλιόμετρα σηράγγων μονού κλάδου και 4 χιλιόμετρα γεφυρών μονού κλάδου. Ο προϋπολογισμός κατασκευής του έργου εκτιμάται σε 700 εκατομμύρια ευρώ.

Μεγάλο έργο στη Θεσσαλονίκη, όμως, χωρίς αντιδράσεις, δεν … γίνεται. Ήδη έχουν εκφραστεί οι πρώτες αντιρρήσεις, επειδή ο νέος αυτοκινητόδρομος αναμένεται να προκαλέσει διάσπαση της ζώνης επέκτασης του σχεδίου πόλης στην περιοχή της Ραιδεστού (μεταξύ Θέρμης και Βασιλικών).

Οδικά Έργα Κεντρικής Μακεδονίας

Τον προγραμματισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2008 ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης κ. Τσιότρας. 17 μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 14 εκατ. ευρώ για νέα οδικά έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2008. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων: 1) στη Θεσσαλονίκη, α) η μετατροπή του υφιστάμενου ισόπεδου κόμβου Λαχαναγοράς (Κ16) σε ανισόπεδο, ενός από τα μελανότερα σημεία του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας, και β) η δημιουργία πλήρους δικτύου παράπλευρων οδών κατά μήκος του τμήματος Θεσσαλονίκη - Νέο Ρύσιο με ταυτόχρονη κατάργηση όλων των παράνομων προσβάσεων, 2) στη Χαλκιδική, α) ο νέος οδικός άξονας από Κασσανδρεία - Παλιούρι, β) η παράκαμψη Αρναίας, και γ) η βελτίωση του οδικού άξονα Ιερισσού - Αγίου Όρους, 3) στο νομό Κιλκίς το σύνολο του οδικού άξονα Θεσσαλονίκη - Κιλκίς - Δοϊράνη, και 4) στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας, ο οδικός άξονας που ενώνει Νάουσα, Σκύδρα, Έδεσσα με την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Έδεσσας. Τα έργα των οποίων οι μελέτες εκπονούνται έχουν προϋπολογισμό 750 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημοπρατηθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2009.

Σ.Α.Σ.Θ.

Τον προγραμματισμό του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης για το 2008, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος, συνάδελφος - συγκοινωνιολόγος Γιάννης Τόσκας. 10 σημαντικές παρεμβάσεις προγραμματίζονται για το επόμενο έτος, που αναμένεται να έχουν σημαντικές θετικές επιπτώσεις στις μαζικές μετακινήσεις των πολιτών και στη γενικότερη λειτουργία του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται: α) ενίσχυση του στόλου του ΟΑΣΘ με 64 νέα αστικά λεωφορεία, β) γενναία αναδιάρθρωση των λεωφορειακών γραμμών, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση δρομολογίου εξυπηρέτησης των Νοσοκομείων Παπαγεωργίου και 424, γ) κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή των εργοταξίων κατασκευής του Μετρό, δ) νέες λεωφορειολωρίδες, με σημαντικότερες αυτές στην οδό Εθνικής Αντίστασης και στη μονοδρομημένη  - πλέον λόγω έργων Μετρό - οδό Δωδεκανήσου, ε) ολοκλήρωση της τηλεματικής στις στάσεις και εντός των αστικών λεωφορείων.

Τα μεγάλα στοιχήματα, όμως, είναι τρία: 1) η ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας, που εκπονείται για λογαριασμό του ΟΣΕ, για την δρομολόγηση 6 νέων γραμμών του Προαστιακού Σιδηροδρόμου (προς Λάρισα, Έδεσσα, Ειδομένη, Κιλκίς & Σέρρες, Λίμνες, Χαλκιδική), 2) η εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου - μελέτης για τις επιβατικές μεταφορές στο Νομό Θεσσαλονίκης, και 3) η θεσμική ανασυγκρότηση του Συμβουλίου. Ευχή όλων των συναδέλφων της Θεσσαλονίκης είναι η συνέχιση του πολύ πετυχημένου έργου του Σ.Α.Σ.Θ. και στην επόμενη 3ετή θητεία του.

Αστική Συγκοινωνία Θεσσαλονίκης

Έως το τέλος του έτους, οι αστικές συγκοινωνίες θα έχουν προχωρήσει ένα σημαντικό βήμα για την βελτίωσή τους. Έως τότε εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση 200 πινακίδων μεταβλητών μηνυμάτων στις στάσεις του ΟΑΣΘ, οι οποίες θα ενημερώνουν τους επιβάτες για τους ακριβείς χρόνους διέλευσης των αστικών λεωφορείων. Οι χρόνοι που αναγράφονται στους πίνακες των «έξυπνων στάσεων» τηρούνται με ακρίβεια λεπτού, καθώς το σύστημα βασίζεται σε δορυφορική επικοινωνία, μέσω της οποίας εντοπίζεται σε κάθε χρονική στιγμή η ακριβής θέση του αστικού λεωφορείου.

Δημοτική Συγκοινωνία Θεσσαλονίκης

Για τρίτη φορά (αφού οι δύο προηγούμενες είχαν αποβεί άκαρπες) μέσα σε διάστημα δύο ετών, ο Δήμος Θεσσαλονίκης προκήρυξε το διαγωνισμό για τη Δημοτική Συγκοινωνία του ιστορικού κέντρου της πόλης, με αυξημένο τον προϋπολογισμό κατά 200.000 ευρώ (από 2,74 σε 2,94 εκατ. ευρώ). Η Δημοτική Συγκοινωνία αναμένεται να εξυπηρετεί με κυκλική κίνηση την περιοχή από το νέο Δημαρχείο έως την Πλατεία Δημοκρατίας, και από την Εγνατία έως τη λεωφόρο Νίκης, από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ στις καθημερινές και από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα το Σάββατο. Ευχή μας είναι να μην τριτώσει το κακό, αλλά η τρίτη φορά να είναι και … τυχερή, αφού το έργο αναμένεται να βοηθήσει πολύ το κυκλοφοριακό του κέντρου της πόλης.

Ταξί και λεωφορειολωρίδες

Παρά τις … προσπάθειές μας να μην επαναλαμβανόμαστε, το συγκεκριμένο θέμα έρχεται μονίμως στο προσκήνιο, αυτή τη φορά, από τη διοίκηση του ΟΑΣΘ. Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού, που διεξήχθη μετά την επιβολή του μέτρου της εισόδου των ταξί στις λεωφορειολωρίδες της Θεσσαλονίκης, στις ώρες αιχμής τα αστικά λεωφορεία κινούνται με ταχύτητα πεζού (6.1 χλμ./ ώρα), ο μέσος χρόνος διαδρομής αυξήθηκε κατά 16,1 %, ένα δρομολόγιο στις γραμμές κορμού χάνεται καθημερινά, οι 9 στους 10 επιβάτες διαπιστώνουν καθυστερήσεις και το 44% αυτών σκέπτονται να επιστρέψουν στα ΙΧ τους. Η διοίκηση του ΟΑΣΘ προσανατολίζεται εντός Δεκεμβρίου σε επιστολή προς τον Υπουργό Μεταφορών κ. Χατζηδάκη, ζητώντας την κατάργηση της εισόδου των ταξί στις λεωφορειολωρίδες, την επέκταση του δικτύου, και την συστηματική επιτήρησή τους από τη Δημοτική Αστυνομία.

Στάθμευση

ʼλλες 319 θέσεις βραχυχρόνιας στάθμευσης στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης αναμένεται να προστεθούν στις ήδη 321 υπάρχουσες εντός του 2008. Οι θέσεις θα υλοποιηθούν στις οδούς Μητροπόλεως, Παύλου Μελά, Παλαιών Πατρών Γερμανού, Καρόλου Ντηλ, Κούσκουρα, και Λασάνη, και η μέγιστη επιτρεπόμενη διάρκεια στάθμευσης θα είναι δύο ώρες.

Παράλληλα, ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (Ο.Λ.Θ. Α.Ε.) ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την εγκατάσταση πλωτών σταθμών αυτοκινήτων εντός του λιμανιού. Πρόκειται για δύο ναυπηγήματα μήκους 100 μέτρων, πλάτους 30 μέτρων, ύψους πάνω από το νερό 7 μέτρων και χωρητικότητας 500 θέσεων το καθένα, που αναμένεται να εγκατασταθούν στο χώρο της 1ης προβλήτας του λιμανιού, στη γωνία των οδών Κουντουριώτη και Ίωνος Δραγούμη. Το κόστος των δύο πλωτών σταθμών αναμένεται να υπερβεί τα 40 εκατ. ευρώ, και η λειτουργία τους τοποθετείται χρονικά το καλοκαίρι του 2010. Όλα αυτά με την βασική προϋπόθεση της λήψης των απαιτούμενων αδειών από τους αρμόδιους φορείς (Περιφέρεια, Δήμος, ΟΡΘΕ, Λιμεναρχείο κλπ.) και ειδικότερα τις αρχαιολογικές υπηρεσίες.

Πεζόδρομοι και πλατείες

Ολοκληρώθηκε ο «1ος πανελλήνιος διαγωνισμός ομορφότερης πλατείας και πεζοδρόμου», που διεξήγαγε η Helexpo, στα πλαίσια της 6ης Διεθνούς Έκθεσης Φορέων POLIS. Στόχος του διαγωνισμού είναι καταρχήν η επιβράβευση και στη συνέχεια η ενθάρρυνση των ΟΤΑ και των τοπικών κοινωνιών για την προώθηση έργων και δράσεων που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πόλεων, και, μεταξύ άλλων, τη βιώσιμη μετακίνηση. Πολλές διακρίσεις κέρδισαν Δήμοι της Βόρειας Ελλάδας, και συγκεκριμένα: α) το ειδικό βραβείο, που απονεμήθηκε στην κεντρική πλατεία Οικισμού Αιανής Κοζάνης, β) πέντε εκ των οκτώ επαίνων, που απονεμήθηκαν στους Δήμους Θεσσαλονίκης (κεντρικός αρχαιολογικός περίπατος - πλατεία Αρχαίας Αγοράς), Λάρισας (χώρος αρχαίου θεάτρου - πεζόδρομοι Βενιζέλου - Παπαναστασίου - Ηφαίστου), Τρικάλων (πεζοδρόμηση δυτικού τμήματος ιστορικού κέντρου), Έδεσσας (πλατεία Τημενίδων) και Κοζάνης (δημοτικός κήπος), και γ) δύο τιμητικές διακρίσεις στους Δήμους Φερών Έβρου και Δίου Πιερίας.

Πέτρος Κρητικός


ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΜΕΛΩΝ 2007

Για τον αξιόπιστο προγραμματισμό των δραστηριοτήτων του ΣΕΣ και ειδικότερα εκείνων που έχουν οικονομικό κόστος και με σταθερό στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς όλα τα μέλη του ΣΕΣ είναι απαραίτητη η έγκαιρη καταβολή των συνδρομών. Για το λόγο αυτό παρακαλούνται όλα τα μέλη του ΣΕΣ να καταβάλουν τις συνδρομές του τρέχοντος έτους (και των παλαιότερων ετών για όσους δεν τις έχουν ήδη εξοφλήσει):

  με κατάθεση του ποσού στο λογαριασμό του ΣΕΣ (Alpha Bank: 162.00.2002002329). Παρακαλούμε να ζητάτε να αναφέρεται οπωσδήποτε το ονοματεπώνυμό σας στην κατάθεση της συνδρομής σας. Την απόδειξη της κατάθεσης μπορείτε να τη στείλετε με fax στον αριθμό 210.36.09.220, υπόψη κου Κωνσταντίνου Κεπαπτσόγλου.

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τα ποσά της Ετήσιας Συνδρομής, της Εγγραφής και των παλαιότερων οφειλών στρογγυλοποιούνται στις παρακάτω τιμές Ευρώ:

 

Οφειλές ετών πριν από το 1995 8,80 Ευρώ (ανά έτος)
Οφειλές ετών περιόδου 1995 - 1998 14,70 Ευρώ (ανά έτος)
Οφειλές ετών περιόδου 1999 - 2004 23,50 Ευρώ (ανά έτος)
Ετήσια Συνδρομή 30,00 Ευρώ
Εγγραφή 40,00 Ευρώ

Κωνσταντίνος Κεπαπτσόγλου


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ

Την επόμενη φωτογραφία έστειλε ο συνάδελφος Ροϊδάκης Αναστάσιος

παραδειγμα

Ηρωική διάσχιση της Λ. Βουλιαγμένης από πεζούς για την πρόσβαση
στον Σταθμό του Μέτρο και στα λεωφορεία του Ο.Α.Σ.Α.

Παράδειγμα προς αποφυγή αποτελεί ο ωχαδερφισμός της Αττικό Μετρό και του ΟΑΣΑ για την επί πολλά έτη επικίνδυνη πρόσβαση των πεζών από την Λ. Κύπρου στον σταθμό Μετρό Αγίου Δημητρίου (θέση LIDL) και τον χώρο στάσεων των γραμμών 216, Χ27, 113 και 109 του ΟΑΣΑ.

Όσοι αναγνώστες γνωρίζουν κάποιο συγκοινωνιακό θέμα που αποτελεί 'παράδειγμα προς αποφυγή' και επιθυμούν τη δημοσίευσή του, παρακαλούνται όπως το αποστείλουν στο Σύλλογο, με την ένδειξη: για τη στήλη 'παράδειγμα προς αποφυγή'.


Η ΣΤΗΛΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΥ

Πεζοί στην πόλη..

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι και εύκολο πράγμα να κυκλοφορείς πεζός στην πόλη. Δυσκολεύεσαι να περπατήσεις σε πεζοδρόμια γιατί κάποιοι θεώρησαν ότι είναι θέσεις στάθμευσης, ενίοτε σε «ξεχνάνε» οι τροχονόμοι και παραμένεις εγκλωβισμένος σε μια νησίδα εν μέσω μιας διασταύρωσης μέχρι να σου κάνουν σήμα να περάσεις, σε «κυνηγάνε» μηχανάκια στα πεζοδρόμια αλλά το βασικότερο είναι ότι τις περισσότερες φορές που περνάς απέναντι το δρόμο –πολλές φορές ακόμα και με πράσινο!- νοιώθεις ότι κινδυνεύει η ζωή σου από τα αυτοκίνητα. 

Και αυτή είναι η μέση κατάσταση. Ας μη μιλήσουμε για την μητέρα που προσπαθεί να μετακινηθεί στην πόλη με το παιδί στο καροτσάκι ή για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

Συμπληρωματικά σε αυτές τις μικρές καθημερινές «περιπέτειες» των πεζών, έρχεται και η «κριτική» των οδηγών, οι οποίοι ξεχνώντας τις -ως επί το πλείστον- απαράδεκτες συνθήκες που βιώνουν οι πεζοί σ' αυτήν την πόλη, κάνουν και χιούμορ όπως «μάλλον χρειάζεται και δίπλωμα κυκλοφορίας για πεζούς».

Το θέμα είναι ότι ο πεζός δεν χρειάζεται δίπλωμα κυκλοφορίας για να βγει να περπατήσει μέσα στην πόλη. Έτσι, μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε. Από ένα βιαστικό παιδί χωρίς την αίσθηση του κινδύνου μέχρι έναν ώριμο ενήλικα. Από έναν άνθρωπο υπερβολικά προσεχτικό μέχρι έναν υπερβολικά αφηρημένο.

Μια άποψη είναι ότι ανεξάρτητα με το τι είδους πεζός κυκλοφορεί στο δρόμο και ανεξάρτητα από το πόσο σωστά ή όχι βαδίζει, είναι υποχρέωση του κάθε οδηγού να τον προστατέψει. Αυτή είναι η λογική στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.. ότι ο πεζός έχει πλήρη προτεραιότητα απέναντι σε όλα τα οχήματα.

Υπάρχει όμως και μια άλλη άποψη ότι όσο επικίνδυνοι είναι οι «απρόσεχτοι» οδηγοί για τους πεζούς, άλλο τόσο επικίνδυνοι μπορούν να αποβούν και οι «απρόσεχτοι» πεζοί για τον ίδιο τους τον εαυτό.

Και η τελευταία άποψη είναι σωστή ..τόσο σωστή όσο και η πρώτη. Ουσιαστικά δεν είναι αντίθετες, αλλά μάλλον είναι συμπληρωματικές. Η σωστή συμπεριφορά πεζών στο δρόμο είναι εξίσου σημαντική με την σωστή οδηγική συμπεριφορά.

Σαφώς λοιπόν οφείλουν οι οδηγοί να σέβονται τους πεζούς αλλά και οι πεζοί οφείλουν να ακολουθούν βασικούς κανόνες κυκλοφορίας για να προστατέψουν την ίδια τους τη ζωή:

 1. Αν έχετε μαζί σας παιδιά,  μην τα αφήνετε ποτέ από το χέρι σας.
 2. Βαδίζετε πάντα στο πεζοδρόμιο (όταν αυτό δεν χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης τουλάχιστον..).
 3. Μάθετε τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας π.χ.
  1. δεν περνάτε ποτέ με κόκκινο ακόμα και αν ο δρόμος φαίνεται άδειος και μάλλον προλαβαίνετε να περάσετε απέναντι ..
  2. χρησιμοποιείτε τις διαβάσεις πεζών, κι όχι άλλο σημείο του δρόμου επειδή συντομεύει η απόσταση για ελάχιστα μέτρα..
 4. Διασχίστε το δρόμο κάθετα-ποτέ διαγώνια-και χωρίς να τρέχετε. Η πορεία σας να είναι πάντα ευθεία και σταθερή.
 5. Όπου υπάρχει τροχονόμος περνάτε μόνο όταν σας ανοίγει το ρεύμα. Μάθετε την έννοια των σημάτων του τροχονόμου.
 6. Όταν βγαίνετε στο δρόμο εξερχόμενοι από σημεία που δεν φαίνεστε (π.χ. μπροστά από σταματημένα μεγάλα οχήματα) μη βγαίνετε απότομα..  

Μην ξεχνάμε ότι οι κανόνες οδικής κυκλοφορίας όπως τίθενται από τον ΚΟΚ πρέπει να εφαρμόζονται από όλους, και τους οδηγούς αλλά και τους πεζούς. Μην ξεχνάμε ότι ο ΚΟΚ είναι κώδικας ζωής για όλους όσους κυκλοφορούν στον δρόμο με όποιο τρόπο και αν το κάνουν.

Αγγελική Κοψαχείλη


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ & ΝΕΑ

Νέες Θέσεις Εργασίας

 1. H ΝΑΜΑ Σύμβουλοι Μηχανικοί και Μελετητές Α.Ε., ζητά για μόνιμη συνεργασία τοπογράφους-πολιτικούς μηχανικούς οδοποιίας με απαραίτητα προσόντα:
  • Για τη θέση με Κωδικό 01-ΗΕ
   • 5-ετή εμπειρία σε μελέτες οδοποιίας
   • πολύ καλή γνώση προγραμμάτων (AutoCAD Civil, ΟΔΟΣ, Office)
   • άριστη γνώση αγγλικών (γνώση επιπλέον γλώσσας θα εκτιμηθεί)
  • Για τη θέση με Κωδικό 02-ΗΕ
   • 10-ετή εμπειρία σε μελέτες οδοποιίας
   • πολύ καλή γνώση προγραμμάτων (AutoCAD Civil, ΟΔΟΣ, Office)
   • άριστη γνώση αγγλικών (γνώση επιπλέον γλώσσας θα εκτιμηθεί)

   Προσφέρονται:

  • Αριστο περιβάλλον εργασίας
  • Πολύ ικανοποιητικές αποδοχές (ανάλογες προσόντων)
  • Δυνατότητες εξέλιξης
  • Πρόσθετες παροχές (ασφαλιστική κάλυψη)
 2. Αποστολή Βιογραφικού σημειώματος στην ηλ. δ/νση (με αναφορά στον αντίστοιχο κωδικό θέσης): Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. . Όλες οι αιτήσεις θα αντιμετωπιστούν με εμπιστευτικότητα και θα απαντηθούν.  


 3. Η εταιρία μελετών Πλανητική Α.Ε. επιθυμεί να προσλάβει Project manager μελετών συγκοινωνιακών έργων μόνιμης απασχόλησης για στελέχωση του τμήματος οδοποιίας. Απαραίτητα προσόντα: 8ετής τουλάχιστον εμπειρία σε μελέτες έργων οδοποιίας, η γνώση Η/Υ (η γνώση των προγραμμάτων Microstation και h32 θα εκτιμηθεί) καθώς και η γνώση στη σύνταξη λογαριασμών – συγκριτικών πινάκων. Αποστολή βιογραφικών σημειωμάτων στην εξής διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ή στο fax: 210-6441372.

 4. Το γραφείο μελετών DROMOS Consulting ενδιαφέρεται να προσλάβει :
  • μηχανικό μόνιμης απασχόλησης με εξειδίκευση σε πολεοδομικές / χωροταξικές / περιβαλλοντικές μελέτες, για την στελέχωση του τμήματος αναπτυξιακών μελετών του γραφείου.
  • συγκοινωνιολόγο μηχανικό μόνιμης απασχόλησης με εξειδίκευση σε μελέτες οδοποιίας (γνώση του λογισμικού ΟΔΟΣ) και μελέτες κυκλοφοριακού σχεδιασμού, για την στελέχωση του τμήματος μελετών οδοποιίας του γραφείου.
 5. Θα εκτιμηθούν ιδιαίτερα η σχετική εμπειρία και η καλή γνώση της αγγλικής.
  Αποστολή βιογραφικών σημειωμάτων: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , υπόψη Μ. Ρεμούνδου.


 6. Η Διευρωπαϊκή Εταιρία Συμβούλων Μεταφορών, Ανάπτυξης και Πληροφορικής Α.Ε. - TREDIT S.A. ζητά για τα γραφεία της στη Θεσσαλονίκη Πολιτικό ή Τοπογράφο Μηχανικό με άνω των 8 ετών εμπειρία στην εκπόνηση μελετών οδοποιίας (κάτοχος μελετητικού πτυχίου τουλάχιστον Β τάξης), εμπειρία στον συντονισμό μελετών, άριστο χειρισμό προγραμμάτων (Autocad, ΟΔΟΣ, Office) και άριστη γνώση αγγλικών. Αποστολή βιογραφικών κα. Α.Μαυρίδου email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , τηλ. 2310478370-3, φαξ. 2310478432

ΣΥΝΕΔΡΙΑ

ΗΜΕΡΙΔΑ «ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΙΜΕΝΩΝ»
Θεσσαλονίκη, 10 Ιανουαρίου 2008
Ξενοδοχείο Ηλέκτρα Παλλάς, Πλατεία Αριστοτέλους, 54624

Το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα  «Σχεδιασμός, Οργάνωση και Διαχείριση Συστημάτων Μεταφορών» των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Ινστιτούτου Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης με τη χρηματοδότηση του ΕΠΕΑΕΚΙΙ, διοργανώνει Ημερίδα με θέμα «Οι σημερινές τάσεις και εξελίξεις στην Οργάνωση, Λειτουργία, και Διαχείριση Λιμένων» για την ενίσχυση της γνώσης  στον τομέα των Θαλασσίων Μεταφορών στην Ελλάδα και την ανταλλαγή σχετικών εμπειριών.

Στόχος μας με τη διοργάνωση αυτή, είναι να παρουσιάσουμε στους συμμετέχοντες (μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, στελέχη του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στελέχη των Οργανισμών Λιμένων της Ελλάδος, Εκπρόσωποι Ναυτιλιακών Εταιρειών, μεταπτυχιακοί φοιτητές κ.α.), τη σημερινή εικόνα των λιμένων στην Ελλάδα, τα προβλήματα που υπάρχουν και τις προοπτικές. Στόχος μας επίσης, είναι  και η παροχή πληροφόρησης προς το ευρύτερο κοινό για τα θέματα αυτά.

Η συμμετοχή στην Ημερίδα είναι ελεύθερη, αλλά χρειάζεται εγγραφή (κατά προτίμηση εκ των προτέρων).

Παρακαλούμε όπως αποστείλατε Δήλωση Συμμετοχής σας με fax: +30 2310 995789, ή με e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.   μέχρι τις 21/12/2007.

Ακολουθούν:

 • το Πρόγραμμα του Συνεδρίου: pdf [184kb]
 • η Δήλωση Συμμετοχής: .doc [33kb]

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 20.12.2007
Από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων Αττικό Μετρό

Νέες διαδικτυακές πύλες της Αττικό Μετρό και της ΑΜΕΛ

Σήμερα τέθηκαν σε λειτουργία οι νέες διαδικτυακές πύλες της Αττικό Μετρό και της ΑΜΕΛ με νέο και πλούσιο υλικό για την κατασκευή και τη λειτουργία του ΜΕΤΡΟ:

amtero_logo
amel_logo

Σας προτείνουμε να:

 • ενημερωθείτε για την πρόοδο κατασκευής του Μετρό στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη
 • ανακαλύψετε άγνωστες πτυχές του Μετρό διαβάζοντας τα πλήρη στοιχεία του έργου καθώς και τους χάρτες της κατασκευής του Μετρό
 • περιηγηθείτε στο δίκτυο του Μετρό, τα αρχαία και τα έργα τέχνης
 • ενημερωθείτε για τα δρομολόγια, τις εναλλακτικές μορφές εισιτηρίων και τους διαθέσιμους χώρους στάθμευσης

Αθήνα, 17.12.2007
Από το Γραφείο Τύπου του Ο.Α.Σ.Α. 

Διάθεση ετήσιων καρτών απεριορίστων διαδρομών έτους 2008

Από τον ΟΑΣΑ ανακοινώνεται ότι από την Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2007 αρχίζει η διάθεση των ετήσιων καρτών απεριορίστων διαδρομών για το έτος 2008.

Υπενθυμίζεται στο επιβατικό κοινό ότι οι τρεις τύποι ετήσιων καρτών που ισχύουν σήμερα είναι οι εξής:

 • Η ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τα λεωφορεία (Ε.ΘΕ.Λ), τα τρόλεϊ (Η.Λ.Π.Α.Π.) και το ΤΡΑΜ, αξίας € 175,00 (εξαιρούνται οι γραμμές express του Αεροδρομίου και το τμήμα Βάρκιζα – Σαρωνίδα της γραμμής Ε22).
 • Η ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών για όλα τα μέσα - λεωφορεία (Ε.ΘΕ.Λ.), τρόλεϊ (Η.Λ.Π.Α.Π.), ΤΡΑΜ, γραμμή 1 Η.Σ.Α.Π., γραμμές 2 και 3 του ΜΕΤΡΟ,  και ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ (στο τμήμα από σταθμό Λαρίσης μέχρι σταθμό Δουκ. Πλακεντίας) – αξίας € 380,00.
 • Η ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών για όλα τα μέσα - λεωφορεία (Ε.ΘΕ.Λ.), τρόλεϊ (Η.Λ.Π.Α.Π.), ΤΡΑΜ, γραμμή 1 Η.Σ.Α.Π., γραμμές 2 και 3 του ΜΕΤΡΟ,  και ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ (στο Μετρό έως τον σταθμό Κορωπίου και στον Προαστιακό στο τμήμα Μαγούλα - Κορωπί) - αξίας € 500,00.

Η διάθεση των παραπάνω τύπων καρτών θα γίνεται ως εξής:
Από 17/12/2007

 • Από τα γραφεία του Ο.Α.Σ.Α., Μετσόβου 25, Α΄ όροφος από 08:00 – 13:30, εργάσιμες ημέρες.
 • Από τον σταθμό του Μετρό «ΣΥΝΤΑΓΜΑ» στον Εκδοτήριο Εισιτηρίων στον ημιώροφο από 10:00 – 18:00, εργάσιμες ημέρες
 • Από τον σταθμό του Μετρό «ΕΘΝ. ΑΜΥΝΑ» στον Εκδοτήριο Εισιτηρίων από 08:00 – 16:00 εργάσιμες ημέρες.
 • Από τους σταθμούς του Προαστιακού Σιδηροδρόμου «Δ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ» και «ΣΤ. ΛΑΡΙΣΗΣ» από 07:00 – 21:00, εργάσιμες ημέρες.

Από 18/12/2007

 • Από τον σταθμό των Η.Σ.Α.Π. «ΟΜΟΝΟΙΑ» από 06:30 – 13:15, εργάσιμες ημέρες.

Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να επικοινωνεί με το Τηλεφωνικό Κέντρο 185 του Ο.Α.Σ.Α. και μέσω Internet στη διεύθυνση http ://www.oasa.gr


Αθήνα, 06.12.2007
Από το Γραφείο Τύπου του Ο.Α.Σ.Α. 

Νέα Σύνθεση Διοικητικού Συμβουλίου ΟΑΣΑ

Από τον ΟΑΣΑ ανακοινώνεται ότι η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, σύμφωνα με την υπ' αριθ. 2090/5.12/2007 απόφασή του που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2007 έχει ως εξής:

1. Τσαμπούλας Δημήτριος                    Πρόεδρος Δ.Σ.
2. Γούναρης Αβραάμ                           Δ/νων Σύμβουλος - Μέλος Δ.Σ.
3. Σπηλιωτοπούλου Βασιλική               Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ.
4. Παλευρατζής – Ασοβέρ Ανδρέας      Μέλος Δ.Σ.
5. Κόλλιας Κων/νος                           Μέλος Δ.Σ.
6. Κουρέτας Νικόλαος                        Μέλος Δ.Σ.
7. Νικολακέας Παναγιώτης                  Μέλος Δ.Σ.
8. Κολλάς Ανδρέας                            Εκπρόσωπος Εργαζομένων - Μέλος Δ.Σ.
9. Ρουχωτάς ʼγγελος                         Εκπρόσωπος Εργαζομένων - Μέλος Δ.Σ.

Επίσης, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 2091/5.12.2007 απόφαση του Δ.Σ. ανατέθηκαν προσωρινά καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου στο Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Αβραάμ Γούναρη, Οικονομολόγο μέχρι την επιλογή Δ/ντος Συμβούλου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3, παρ. 9 του Ν. 3429 /2005.


Αθήνα, 06.12.2007
Από το Γραφείο Τύπου-  ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε. 

Η Αττική Οδός πρωτοπορεί ξανά

Μετά την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο κυρώνεται η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εισαγωγή της διαλειτουργικότητας στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους, η Αττική Οδός και η εταιρία λειτουργίας «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» προχωρούν άμεσα στην πραγματοποίηση μιας σειράς ενεργειών για την υλοποίηση της εφαρμογής, οι οποίες επικεντρώνονται στην εξυπηρέτηση των χρηστών του αυτοκινητόδρομου.

Λανσάρεται λοιπόν για πρώτη φορά στην Ελλάδα η νέα, μικρού μεγέθους και τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονική συσκευή e-Pass, η οποία είναι τεχνολογικά συμβατή με όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα διοδίων που λειτουργούν στη χώρα. Φυσικά, η δυνατότητα να χρησιμοποιείται μία μόνο συσκευή σε όλους τους αυτοκινητόδρομους προϋποθέτει την ύπαρξη κατάλληλου θεσμικού πλαισίου και συμφωνιών των εταιριών διαχείρισης, προοπτική που φαίνεται ότι έχει αρχίσει να δρομολογείται.

Παράλληλα, με δεδομένη πλέον την ανάγκη για αντιστοίχηση κάθε ηλεκτρονικής συσκευής με ένα συγκεκριμένο όχημα - σύσταση που αναφέρεται στις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης - δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους νέους συνδρομητές να αποκτήσουν δωρεάν μία ηλεκτρονική συσκευή για κάθε όχημά τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι, εκτός των άλλων δικαιολογητικών (επίδειξη της ταυτότητας και έγγραφο που να αποδεικνύει το ΑΦΜ), να επιδεικνύουν και την άδεια κυκλοφορίας του κάθε οχήματος.

Τέλος, για τη σταδιακή αντικατάσταση των παλιών ηλεκτρονικών συσκευών, η εταιρία λειτουργίας «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» θα ενημερώσει όλους τους συνδρομητές της, στις αρχές του επόμενου έτους, με σχετική δημόσια ανακοίνωση και/ή επιστολή.


Αθήνα, 15.11.2007
Από το Γραφείο Τύπου της ΤΡΑΜ Α.Ε.

Εγκαίνια της επέκτασης του δικτύου τραμ και των συμπληρωματικών έργων

Εγκαινιάστηκε σήμερα από τον Υπουργό Μεταφορών & Επικοινωνιών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, το έργο της επέκτασης του δικτύου του τραμ στη Βούλα και τα συμπληρωματικά έργα που πραγματοποιήθηκαν στις περιοχές του Φαλήρου, της Γλυφάδας και της Βούλας. Σημειώνεται ότι οι εργασίες διήρκεσαν συνολικά 20 μήνες, εκ των οποίων οι 7 αναλώθηκαν σε αρχαιολογικές εργασίες δαπάνοις της ΤΡΑΜ Α.Ε., εργασίες που ανέδειξαν σημαντικά ευρήματα σε δύο περιοχές της Γλυφάδας και της Βούλας, ενώ ακόμα 2 μήνες σε επιβράδυνση των εργασιών μετά από συνεννόηση με την τοπική κοινωνία, προκειμένου να μη διαταραχθεί η κοινωνική και επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή (περίοδος εκπτώσεων, κλπ). Καθώς η κατασκευή τροχιοδρόμου διεθνώς συνοδεύεται από συμπληρωματικά έργα στην πόλη, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης επέκτασης του αθηναϊκού τραμ πραγματοποιήθηκαν συμπληρωματικά έργα ζωτικής σημασίας που αφορούν σημαίνουσες υποδομές και αναπλάσεις περιοχών, στο Παλαιό Φάληρο, τη Γλυφάδα και τη Βούλα. Αναλυτικότερα:

Γλυφάδα: Το εμπορικό κέντρο της Γλυφάδας αναμορφώθηκε εξ ολοκλήρου από την ΤΡΑΜ Α.Ε. με προφανή οφέλη για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Η μετατροπή ενός επιβαρημένου κυκλοφοριακά κεντρικού οδικού άξονα (οδός Αγγέλου Μεταξά) σε πεζόδρομο, η εγκατάσταση ειδικά μελετημένου φωτισμού, η ανανέωση του πρασίνου, η διαμόρφωση ειδικών χώρων στάσης για τα αυτοκίνητα τροφοδοσίας, η τοποθέτηση υπόγειων κάδων απορριμμάτων μεγάλης χωρητικότητας και επίγειων κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης, η εγκατάσταση καθισμάτων, στεγάστρων και γλυπτών, μετέτρεψαν τη Γλυφάδα σε περιοχή πρότυπο με Ευρωπαϊκά δεδομένα. Σημαντικότατο έργο για την ευρύτερη περιοχή θεωρείται η αντιπλημμυρική θωράκιση που πραγματοποίησε η ΤΡΑΜ Α.Ε., κατασκευάζοντας δίκτυο απορροής των όμβριων υδάτων τόσο στον άξονα της παραλιακής Διαδόχου Παύλου όσο και κατά μήκος του κέντρου της Γλυφάδας, επιλύοντας ένα μακροχρόνιο πρόβλημα των κατοίκων. Ασφαλτοστρώθηκε επίσης εκ νέου η οδός Διαδόχου Παύλου, ενώ διευκολύνθηκε η πρόσβαση στη Μαρίνα της Γλυφάδας.

Βούλα: Σε όλο το μήκος του νέου δικτύου, τα πεζοδρόμια ανακατασκευάστηκαν με ράμπες πρόσβασης για τα ʼτομα με Αναπηρία και με λωρίδα κίνησης ατόμων με προβλήματα όρασης, ενώ πραγματοποιήθηκαν εργασίες αστικού σχεδιασμού και εναρμόνισης με τον περιβάλλοντα χώρο, δημιουργήθηκαν νέοι χώροι στάθμευσης και φυτεύτηκαν περισσότερα από 150 νέα δέντρα και 450 θάμνοι. Προς όφελος του ΠΙΚΠΑ της Βούλας, η ΤΡΑΜ Α.Ε. κατασκεύασε βοηθητική αποβάθρα αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των περιστασιακών μετακινήσεων των παιδιών του ΠΙΚΠΑ, ενώ προχώρησε σε διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, του πεζοδρομίου, κατασκευή νέου φυλακίου και στεγάστρου.

Παλαιό Φάληρο: Ο οδικός άξονας της Αχιλλέως στο Παλαιό Φάληρο αναμορφώθηκε ριζικά και μετατράπηκε επίσης σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας με άνετο χώρο περιπάτου, παγκάκια, εμπλουτισμό του πρασίνου και νέο φωτισμό, ενώ σημαντικότατα έργα υποδομής για το Φάληρο θεωρούνται η κατασκευή εκτεταμένου αγωγού ομβρίων υδάτων, καθώς και αγωγού ακαθάρτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική δαπάνη για την επέκταση του τραμ στη Βούλα και τα συμπληρωματικά έργα ανήλθε σε 11 εκ. €, εκ των οποίων το 50% δαπανήθηκε για τις εργασίες στις 3 αυτές περιοχές και μόνο το υπόλοιπο για την κατασκευή του τροχιοδρόμου. Το ποσό των 5,5 εκ. € έρχεται να προστεθεί στα 24 εκ. € που έχει ήδη δαπανήσει η ΤΡΑΜ Α.Ε. σε συμπληρωματικά έργα κατά μήκος του δικτύου του τραμ προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε κατά το ήμισυ από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Γ’ ΚΠΣ. Ο υπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, περιηγήθηκε στα έργα και εξέφρασε την ικανοποίησή του. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΜ Α.Ε., κ. Χρήστος Αναστασόπουλος, επισημαίνοντας τα οφέλη από το έργο υπογράμμισε ότι πέραν της εξυπηρέτησης 2.500 μετακινήσεων σε καθημερινή βάση που εκτιμάται ότι θα προστεθούν στις 65.000 καθημερινές μετακινήσεις που πραγματοποιούνται με το τραμ, η έλευση του τραμ στην περιοχή αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των περιοίκων, συντελεί στη βελτίωση του μικροκλίματος με τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων και της ηχορύπανσης, τονώνει την εμπορική κίνηση των διερχόμενων περιοχών, ενώ προσθέτει σημαντική αξία στην ιδιοκτησία των ακινήτων.


Αθήνα, 31.10.2007
Από το Γραφείο Τύπου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ - ΑΣΚΗΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ «Ατύχημα Αεροσκάφος στον Αερολιμένα» – 31 Οκτωβρίου 2007

 

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών διοργανώνει σε ετήσια βάση ασκήσεις αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, με στόχο τη διασφάλιση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου ασφαλείας,  ετοιμότητας, εκπαίδευσης  και συντονισμού του δυναμικού του Αεροδρομίου και των εμπλεκόμενων φορέων.

Σήμερα, Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2007, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών η ʼσκηση Ετοιμότητας Περιορισμένης Κλίμακας 2007 «Ατύχημα Αεροσκάφους στον Αερολιμένα», που εντάσσεται στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του ΔΑΑ σύμφωνα με τους κανονισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).
Στην συγκεκριμένη άσκηση ετοιμότητας συμμετείχαν οι εξής φορείς:

 • Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.
 • Ολυμπιακές Αερογραμμές
 • Πυροσβεστική Υπηρεσία Αερολιμένα
 • Υπηρεσία Επείγουσας Ιατρικής Βοήθειας Αερολιμένα
 • Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας/ Έλεγχος Εναέριας Κυκλοφορίας
 • Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας/ Αεροπορική Αρχή (ΔΑΑ)
 • Ελληνική Αστυνομία Αερολιμένα


ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΣΚΗΣΗΣ «ΑΤΥΧΗΜΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ»: Το σενάριο της άσκησης ορίζει ότι, περίπου στις 10:00 τοπική ώρα, το αεροσκάφος Β734 που εκτελεί πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών ματαιώνει την απογείωση του λόγω τεχνικού προβλήματος, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να προκληθεί ατύχημα και να εκδηλωθεί πυρκαγιά.
Σύμφωνα με το σενάριο, 60 άτομα βρίσκονται στο αεροπλάνο εκ των οποίων 4 είναι μέλη πληρώματος και 56 επιβάτες. Το αεροσκάφος ακινητοποιείται στον τροχόδρομο D και ο κυβερνήτης ανακοινώνει εκκένωση έκτακτης ανάγκης.  Οι πόρτες εξυπηρέτησης ανοίγουν και οι επιβάτες εγκαταλείπουν το αεροσκάφος. Τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αερολιμένα προσεγγίζουν και περικυκλώνουν το αεροσκάφος ξεκινώντας την επιχείρηση πυρόσβεσης και διάσωσης. Σύμφωνα με το σενάριο, κατά την εκκένωση του αεροσκάφους, ο κυβερνήτης, ένας συνοδός και 15 επιβάτες εγκλωβίζονται στο αεροσκάφος. 4 άτομα τραυματίζονται βαριά και 13 άτομα ελαφρά.  Το αεροπλάνο καταστρέφεται μερικώς από την πυρκαγιά.

Ανάλογες ασκήσεις ετοιμότητας που διεξάγει σε τακτική βάση ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, αξιολογούν την αποτελεσματικότητα των προβλεπόμενων διαδικασιών και διασφαλίζουν το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων και την επαρκή προετοιμασία των συμμετεχόντων για την αντιμετώπιση πραγματικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μεταφορές και Περιφερειακή Ανάπτυξη: pdf [184kb].

© 2007 | www.ses.gr