Εκπροσώπηση του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής του Κοινοβουλίου για την Οδική Ασφάλεια, 08.12.2010

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής του Κοινοβουλίου για την Οδική Ασφάλεια στις 8 Δεκεμβρίου 2010, εκλήθη ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλης Όθωνας να παρουσιάσει τα συμπεράσματα της Ελληνικής Αστυνομίας για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Στη συνεδρίαση προσκλήθηκε και παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΣΕΣ) κ. Βασίλειος Χαλκιάς. Έτσι δόθηκε η ευκαιρία στον ΣΕΣ να παρουσιάσει τις θέσεις και τις δράσεις του για τα θέματα της Οδικής Ασφάλειας.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΣ στην παρουσίαση που έκανε ενώπιον της Επιτροπής τόνισε ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη στη χώρα μας στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, αφού σύμφωνα με τη στατιστική η χώρα μας κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις του Πίνακα των 27 χωρών της ΕΕ. Όσον αφορά στο στόχο μείωσης των νεκρών από τα τροχαία ατυχήματα στις χώρες της ΕΕ μέσα σε μία δεκαετία -από το 2000 έως το 2010- κατά 50% (που είχε τεθεί με τη Λευκή Βίβλο), η χώρα μας επίσης δεν προχωρεί με το ρυθμό των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Παρά την πρόοδο που σημειώνεται, δεν επετεύχθη ο στόχος, αφού η μείωση που πέτυχε η Ελλάδα είναι 23% μέχρι και το 2009, έναντι 36% του ευρωπαϊκού μέσου όρου των 27 χωρών για την αντίστοιχη περίοδο, αποτέλεσμα που και πάλι την κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις.

Επισημάνθηκε η σημασία της πολιτικής βούλησης και η ανάγκη συστράτευσης γύρω από τον Εθνικό Στόχο. Ο Πρόεδρος του ΣΕΣ αναφέρθηκε στο Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας που εκπονήθηκε από το ΕΜΠ και το οποίο παρουσιάσθηκε από τον καθηγητή κ. Κανελαΐδη στο 4ο Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας που οργάνωσε ο ΣΕΣ πριν από ένα χρόνο, συνέδριο το οποίο έθεσε υπό την αιγίδα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας ο οποίος και τίμησε το Συνέδριο με την παρουσία του. Προς την κατεύθυνση αυτή, απαιτείται θεσμικός εκσυγχρονισμός, επέκταση των τεχνολογικών επιτευγμάτων στην αστυνόμευση του οδικού δικτύου για να υπάρξει καλύτερη επιτήρηση των δρόμων και των εθνικών οδών με επέκταση της χρήσης των καμερών και την επικράτηση της «αποτρεπτικής» λογικής αντί της «εισπρακτικής», ώστε αντί των βαρύτατων προστίμων -που πολλά στη συνέχεια «υποβιβάζονται» ή διαγράφονται- να επιβάλλονται “πρόστιμα συνέτισης”. Προτάθηκε επίσης η επέκταση της τεχνολογίας και σε συστήματα επιτήρησης της ταχύτητας και των σηματοδοτούμενων διασταυρώσεων, ώστε να καταγράφεται αυτόματα ο αριθμός κυκλοφορίας των οχημάτων που παρανομούν και να σταματήσει πλέον η «πελατειακή» πρακτική του «σβησίματος» των κλήσεων. Δεν παρέλειψε ακόμη να τονίσει πόσο ευάλωτη είναι η κατηγορία των δικυκλιστών και κάλεσε την πολιτεία να επικεντρώσει την προσοχή στους νέους, και ιδίως τους μοτοσικλετιστές αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των θανατηφόρων ατυχημάτων αφορούν νέους σε ηλικία οδηγούς και δικυκλιστές.

Εν κατακλείδι, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων τόνισε ότι τα τροχαία ατυχήματα πρέπει και μπορούν να μειωθούν, αν επιδειχθεί εθνική εγρήγορση, πολιτική βούληση και συναίσθηση από όλους της σοβαρότητας και της κρισιμότητας του θέματος της Οδικής Ασφάλειας.

Επιπρόσθετα, διενεμήθη στα μέλη της Επιτροπής σε έντυπη μορφή η παρουσίαση και άλλο υλικό με τις προτάσεις του Συλλόγου για την Οδική Ασφάλεια στον αστικό χώρο, για την ένταξη της κυκλοφοριακής αγωγής στην εκπαίδευση, καθώς και κείμενο που περιείχε το σχολιασμό του Συλλόγου επί του πρόσφατου νομοσχεδίου για την Οδική Ασφάλεια. Οι βουλευτές από όλες τις πτέρυγες της Βουλής συνεχάρησαν και ευχαρίστησαν τον ΣΕΣ για την προθυμία και την συνεισφορά του στην Οδική Ασφάλεια.

Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή του Κοινοβουλίου για την Οδική Ασφάλεια συμμετέχουν οι ακόλουθοι βουλευτές:

Πρόεδρος: Λεωνίδας Γρηγοράκος

Α’ Αντιπρόεδρος: Φωτεινή Πιπιλή

Β’ Αντιπρόεδρος: Γαρυφαλλιά Κανέλλη

Γραμματέας: Γεώργιος Ανατολάκης

Μέλη: Κωνσταντίνος Βρεττός, Παναγιώτης Κουρουπλής, Λάμπρος Μίχος, Γέωργιος Παπαμανώλης, Θωμάς Ρομπόπουλος, Παύλος Στασινός, Χρήστος Χάϊδος, Κωνσταντίνος Κουκοδήμος, Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, Κωνσταντίνος Παπασιώζος, Θεόδωρος Δρίτσας.

Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συναδέλφους που βοήθησαν ώστε να εκπροσωπηθεί επάξια στο Κοινοβούλιο ο ΣΕΣ.

 

Η παρουσίαση του ΣΕΣ: Η οδική ασφάλεια στην Ελλάδα. Η συμβολή και οι προτάσεις του ΣΕΣΛήψη
Promo Video ΣΕΣ


Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020 – ΣΕΣ / ΥΠΕΝ / ΚΕΔΕ


Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020 – ΣΕΣ / Interamerican