Δραστηριότητα ΣΕΣ – Οκτώβριος 2021

Δελτίο Τύπου

Τα κυκλοφοριακά προβλήματα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και η επιστροφή του μέτρου του Δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας, ανέδειξαν σημαντικά συγκοινωνιακά ζητήματα και έφεραν στο επίκεντρο το Σύλλογο και τα μέλη του. Ο ΣΕΣ με συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης του στο να συνεισφέρει στη χώρα μας με επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις, καθημερινά συνομιλούσε τόσο με τα μέλη του όσο και με την πολιτεία, ενημερώνοντας ταυτόχρονα και την κοινωνία.

Με μέθοδο και με επιμονή το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο ΣΕΣ ενημέρωνε την πολιτεία σχετικά με την αναγκαιότητα της δημιουργίας Μητροπολιτικών Οργανισμών Πολεοδομίας και Μεταφορών (ΜΟ), κατ’ αρχήν στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Ως αποτέλεσμα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών  Κ. Καραμανλής όπως ο ίδιος ανακοίνωσε δημόσια, υιοθετεί  την πρόταση  του ΣΕΣ για την δημιουργία ενός ενιαίου φορέα σχετικά με τις μεταφορές στην Αττική. Το όλο εγχείρημα στηρίζει και ο Δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης. Η παραπάνω εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι ο Μητροπολιτικός Φορέας αποτελεί πάγια θέση του ΣΕΣ τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια. Τα μέλη του ΔΣ εκφράζουν την ικανοποίηση τους αφενός που η πρόταση του Μητροπολιτικού Φορέα υιοθετείται από την πολιτεία και αφετέρου αναγνωρίζεται η προσφορά του Συλλόγου.

Σε αυτό το πλαίσιο το ΔΣ του ΣΕΣ θα ήθελε να ενημερώσει τα μέλη του για τις παρακάτω ενέργειες που έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα:

Ανάπτυξη θέσεων
Για την αντιμετώπιση των σημαντικών ζητημάτων που έχουν προκύψει, αναπτύχθηκαν κείμενα θέσεων με συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά με την Ανάπτυξη Μητροπολιτικού Φορέα για τις συγκοινωνίες στην Αττική καθώς και για τον επαναπροσδιορισμό του μέτρου του Δακτυλίου, οι οποίες και κατατέθηκαν  στους κυρίους:

  • Γ. Γεραπετρίτη, Υπουργό Επικρατείας και Συντονιστή διυπουργικής επιτροπής
  • Κ. Καραμανλή, Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
  • Κ. Μπακογιάννη, Δήμαρχο Αθηναίων

Συναντήσεις
Μέλη του ΔΣ συναντήθηκαν με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή και το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κ. Μπακογιάννη. Στις εν λόγω συναντήσεις παρουσιάστηκαν οι θέσεις του ΣΕΣ, συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι αιτίες τους καθώς και η προοπτική για το σύστημα μεταφορών στην Αττική. Ο ΣΕΣ επισήμανε τόσο την ανάγκη εκπόνησης και παρακολούθησης ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού  για το σύστημα μεταφορών στην Αττική όσο και στην εκπόνηση επιμέρους συγκοινωνιακών μελετών με σκοπό την εφαρμογή τεκμηριωμένων και όχι αποσπασματικών προτάσεων.  

Παρουσία σε ΜΜΕ
Τα μέλη του ΔΣ και συνάδελφοι πραγματοποίησαν περισσότερες από 70 παρουσίες σε Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, εφημερίδες, ιστοσελίδες) αναδεικνύοντας τις θέσεις του ΣΕΣ και συμμετέχοντας σε ένα γόνιμο διάλογο.

Ο ΣΕΣ θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα να επεμβαίνει δυναμικά, με επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις και βιώσιμες λύσεις, υποστηρίζοντας την Πολιτεία και την κοινωνία.

Promo Video ΣΕΣ


Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020 – ΣΕΣ / ΥΠΕΝ / ΚΕΔΕ


Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020 – ΣΕΣ / Interamerican