Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων › Συζητήσεις › Επίκαιρη θεματολογία › 2026 -2028 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΣ
Οι υποψηφιότητες για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΣ της περιόδου 2026-2028 θα πρέπει να υποβληθούν αποκλειστικά μέσω του παρόντος θέματος του forum της ιστοσελίδας του συλλόγου ως και την Δευτέρα 09 Μαρτίου 2026.
Οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν τις θέσεις τους μέσω του forum και συνεπώς δεν θα γίνει παρουσίαση κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης.
Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τους κωδικούς πρόσβασής σας ή επιθυμείτε την έκδοση νέων κωδικών, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τη Γραμματεία στο secretary@ses.gr .
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
Είμαι ο Θανάσης Τσιάνος. Υπηρετώ το επάγγελμα του συγκοινωνιολόγου μηχανικού επί 23 χρόνια και τα τελευταία 8 έτη έχω την τιμή να υπηρετώ τον Σύλλογό μας από θέσεις ευθύνης στο Διοικητικό Συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένης της θέσης του Προέδρου.
Με βαθιά πίστη στον θεσμικό ρόλο του ΣΕΣ, θέτω εκ νέου υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές και ζητώ τη στήριξή σας, ώστε να συνεχίσουμε συλλογικά την ενίσχυση της επιστημονικής μας φωνής και του ρόλου του συγκοινωνιολόγου στη χώρα. Πιστεύω σταθερά σε έναν Σύλλογο ανεξάρτητο, αξιόπιστο και ουσιαστικά αποτελεσματικό.
Τα τελευταία χρόνια ο ΣΕΣ προσπάθησε να συνεχίσει το έργο των προηγούμενων Δ.Σ., να ενισχύσει την εξωστρέφειά του και την επιρροή του στις πολιτικές Μεταφορών. Σε συνεργασία με τις επιστημονικές μας επιτροπές διαμορφώσαμε τεκμηριωμένες θέσεις, διοργανώσαμε ημερίδες και συνέδρια, εκδώσαμε δελτία τύπου, συμμετείχαμε σε διαβουλεύσεις νομοσχεδίων, επιτροπές και ομάδες εργασίας και παρεμβήκαμε συστηματικά στον δημόσιο διάλογο, αναδεικνύοντας το σύνολο του αντικειμένο του συγκοινωνιολόγου μηχανικού. Παράλληλα, υλοποιήθηκε ένα λιγότερο ορατό αλλά καθοριστικό έργο στοχευμένων παρεμβάσεων με πλήθος συναντήσεων, ομάδων εργασιών και επιστολών που κρίθηκε ότι η δημοσιότητα θα επηρέαζε την αποτελεσματικότητά τους. Το περιεχόμενο αυτών: δημιουργική κριτική, ανάδειξη των θέσεων μας και τεκμηριωμένες προτάσεις.
Σε κάποιες περιπτώσεις, οι προτάσεις μας υιοθετήθηκαν από την Πολιτεία με επιτυχία, επιβεβαιώνοντας ότι η επιστημονική τεκμηρίωση πρέπει να καθοδηγεί τις δημόσιες πολιτικές. Για παράδειγμα σημαντική ήταν η συμβολή του ΣΕΣ στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, στην αποτελεσματικότερη αστυνόμευση (κράνος και αλκοόλ), στην τροποποίηση του Κ.Ο.Κ.. Η θεσμοθέτηση του Φορέα Οδικής Ασφάλειας, πάγια και διαχρονική θέση του ΣΕΣ, αναμένεται να φέρει ακόμα πιο σημαντικά αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια στην οδική ασφάλεια και είναι κάτι που ο ΣΕΣ ως μέλος της γνωμοδοτικής επιτροπής του φορέα, θα παλέψει πολύ για αυτό.
Σήμερα ο Σύλλογος καλείται συστηματικά σε διαβουλεύσεις νομοσχεδίων που αφορούν όλο το φάσμα των μεταφορών, από σχεδόν το σύνολο των κοινοβουλευτικών σχηματισμών. Πρόκειται για μια συλλογική κατάκτηση που αναδεικνύει τον θεσμικό και αντικειμενικό ρόλο του ΣΕΣ και ενισχύει τον ρόλο του συγκοινωνιολόγου.
Επίσης οι Θέσεις του ΣΕΣ και των επιτροπών του είναι πλέον γνωστές και σε κάποιο βαθμό έχουν επηρεάσει ενέργειες και πολιτικές αποφάσεις. Ας είμαστε όμως ειλικρινείς, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και επιμονή για μεγαλύτερη αναβάθμιση του ρόλου του συγκοινωνιολόγου στην διαδικασία λήψης των αποφάσεων.
Οι προκλήσεις παραμένουν και τα προβλήματα είναι σημαντικά. Οι μεταφορές απαιτούν διοικήσεις με γνώση και εμπειρία, επιστημονικό σχεδιασμό, διοικητική οργάνωση, ιεράρχιση προτεραιοτήτων, θεσμική συνέπεια, αξιοποίηση του εξειδικευμένου δυναμικού των συγκοινωνιολόγων και αξιόπιστους μηχανισμούς υλοποίησης. Οι συγκοινωνιολόγοι αποτελούν κρίσιμο πυλώνα για την ανάπτυξη, την οικονομία, την ασφάλεια και τη βιώσιμη λειτουργία του κράτους. Η πολιτεία έχει υποχρέωση να αξιοποιεί του συγκοινωιολόγους και εμείς ευθύνη να συνεισφέρουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτήν την ευθύνη προσπάθησε και το τρέχον ΔΣ του ΣΕΣ να υπηρετήσει.
Με την εμπειρία της τρέχουσας θητείας ως Πρόεδρος, ζητώ τη στήριξή σας για μία ακόμη διετία με σκοπό να ολοκληρώσουμε στόχους και ενέργειες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, να αναδείξουμε το έργο και τον ρόλο των συγκοινωνιολόγων (με την διοργάνωση σημαντικών εκδηλώσεων) στο πλαίσιο της επετείου των 50 χρόνων του ΣΕΣ και έτσι να κλείσει ένας σημαντικός κύκλος για μένα στα Δ.Σ. του ΣΕΣ.
Με εκτίμηση,
Θανάσης Τσιάνος
Πολιτικός Μηχανικός – Συγκοινωνιολόγος ΕΜΠ
email: athantsianos@gmail.com
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι συγκοινωνιολόγοι,
Ονομάζομαι Πέτρος Ευγενικός, είμαι Πολιτικός Μηχανικός – Συγκοινωνιολόγος και σας γνωρίζω ότι θέτω εκ νέου υποψηφιότητα στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΣΕΣ).
Πολύ σύντομα για όσους δε με γνωρίζουν, είμαι απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ (2001) με κατεύθυνση Συγκοινωνιολόγου, μεταπτυχιακές σπουδές σε διαχείριση έργων πολιτικού μηχανικού στη Μεγάλη Βρετανία (UMIST) και στη συνέχεια, μετά από ένα σύντομο πέρασμα από το μελετητικό χώρο των συγκοινωνιακών έργων, απασχολήθηκα για περισσότερα από 12 χρόνια ως συνεργάτης – ερευνητής στον Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, κυρίως σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα με βασικό αντικείμενο την οδική ασφάλεια και την κυκλοφοριακή τεχνική. Από το 2007 εμπλέκομαι ως στέλεχος της ΜΟΔ Α.Ε. στη διαχείριση δημόσιων έργων μεταφορών, περιβάλλοντος και ενέργειας, πολιτικής προστασίας, συγχρηματοδοτούμενων από πόρους των Διαρθρωτικών Ταμείων. Παράλληλα, από το 2009 μέχρι και σήμερα, εργάζομαι ως εμπειρογνώμονας για λογαριασμό της Ε.Ε. για την αξιολόγηση σιδηροδρομικών και οδικών έργων υποδομής του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών στο πλαίσιο το Μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη», καθώς και ερευνητικών έργων από το Πρόγραμμα «ΟΡΙΖΩΝ – ΕΥΡΩΠΗ».
Τα τελευταία 6 έτη συμμετέχω ενεργά στο Σύλλογό μας από διάφορες θέσεις και ιδιαίτερα κατά την τελευταία διετία, εσείς με την ψήφο σας και εν συνεχεία το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο, μου εμπιστευτήκατε τη θέση του Αντιπροέδρου του Συλλόγου. Σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο, με την υποστήριξη των Θεματικών Επιτροπών και λοιπών μελών του Συλλόγου, κατάφερε να συνεχίσει και να ενισχύσει τη δυναμική και την εξωστρέφεια που είχε αναπτύξει ο ΣΕΣ ήδη από τα προηγούμενα χρόνια.
Αναλήφθηκαν σημαντικές πρωτοβουλίες με σκοπό τη διαμόρφωση και προώθηση των θέσεων των Συγκοινωνιολόγων, με κάθε ευκαιρία, στους αρμόδιους φορείς σε όλα τα επίπεδα. Η διοργάνωση ημερίδων, η διαρκής συμμετοχή σε θεματικά forums, η έκδοση Δελτίων Τύπου, η ενεργή συμμετοχή σε διαβουλεύσεις νομοσχεδίων και σε ομάδες εργασιών της Πολιτείας αποτελούν μερικές μόνο από τις δράσεις που έλαβαν χώρα. Μέσα από αυτές, θεωρώ ότι – σε σημαντικό βαθμό – κατακτήσαμε το να θεωρείται ο ΣΕΣ ισότιμος συνομιλητής της Πολιτείας για βασικά ζητήματα που άπτονται του αντικειμένου του Συγκοινωνιολόγου. Οι Θεματικές Επιτροπές παρέμειναν ενεργές και οι αντίστοιχες θεματικές θέσεις επικαιροποιήθηκαν. Με τεκμηριωμένες επιστημονικά απόψεις συμβάλλουμε στη βελτίωση του τομέα των μεταφορών της χώρας, φέρνοντας τον Έλληνα Συγκοινωνιολόγο ξανά στο προσκήνιο. Και με χαρά, βλέπουμε σταδιακά μέλη του Συλλόγου να αξιοποιούνται σε θέσεις ευθύνης φορέων στον τομέα των μεταφορών.
Στην επόμενη διετία θέλουμε να συνεχιστεί το έργο του Συλλόγου, ‘χτίζοντας’ πλέον πάνω στη στέρεη βάση που έχει διαμορφωθεί: αναδεικνύοντας στην Πολιτεία και στην κοινωνία επιμέρους ζητήματα που δεν έχουν τύχει της δέουσας προσοχής, στοχεύοντας σε δράσεις με προστιθέμενη αξία, διατυπώνοντας συγκεκριμένες, ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και ιεραρχημένες λύσεις στα συγκοινωνιακά ‘κακώς κείμενα’, επιδιώκοντας συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα (πολιτικό – ακαδημαϊκό – κοινωνικό).
Ευελπιστώ ότι με τη στήριξή σας θα μου δοθεί η ευκαιρία να συνεχίσω να συμμετέχω ενεργά και ουσιαστικά στις εργασίες του Συλλόγου και μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να αξιοποιήσουμε τη γνώση, την εμπειρία και – πρωτίστως – τη διάθεση όλων των μελών, ενισχύοντας τη συμμετοχικότητά τους στα πεπραγμένα του ΣΕΣ.
Με εκτίμηση,
Πέτρος Ευγενικός
Πολιτικός Μηχανικός – Συγκοινωνιολόγος ΕΜΠ (MSc.)
e-mail: pevgenik@central.ntua.gr
Ονομάζομαι Ιωάννης Πολίτης και με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, θέτω την υποψηφιότητά μου για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΣ.
Είμαι Αναπληρωτής Καθηγητής Συγκοινωνιακού Σχεδιασμού, Διευθυντής του Εργαστηρίου Συγκοινωνιακής Τεχνικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ και διαθέτω πάνω από 20 χρόνια επαγγελματικής και ακαδημαϊκής εμπειρίας στον χώρο των μεταφορών και της κινητικότητας.
Βασικός στόχος της υποψηφιότητάς μου είναι η περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας και συνεισφοράς του Συλλόγου στα θεσμικά κέντρα λήψης αποφάσεων (Υπουργεία, Περιφέρειες, Δήμους και αρμόδιους φορείς), καθώς και η αναβάθμιση του επαγγέλματος του Συγκοινωνιολόγου.
Πιστεύω βαθιά ότι ο ΣΕΣ οφείλει να στηρίζεται ισχυρά και στους δύο πυλώνες του: στην επιστημονική τεκμηρίωση και, ταυτόχρονα, στην επαγγελματική οπτική και εκπροσώπηση. Η επιστήμη χωρίς εφαρμογή δεν αλλάζει την καθημερινότητα· και η πράξη χωρίς τεκμηρίωση δεν αντέχει στον χρόνο. Ο σύλλογος μπορεί να γεφυρώνει και να ενισχύει αυτά τα δύο, με συνέπεια και αποτελεσματικότητα.
Η εμπλοκή μου στον ΣΕΣ ξεκινά από το 2006, όταν συμμετείχα στη σύνταξη των «20+1 προτάσεων» του ΣΕΣ για το κυκλοφοριακό της Θεσσαλονίκης. Εκείνη η δουλειά, με το μείγμα τεχνικής γνώσης και ρεαλιστικών παρεμβάσεων, μου επιβεβαίωσε ότι ο Σύλλογος μπορεί —και πρέπει— να λειτουργεί ως αξιόπιστος συνομιλητής της Πολιτείας: όχι μόνο σχολιάζοντας εκ των υστέρων, αλλά συμβάλλοντας έγκαιρα στη διαμόρφωση πολιτικών, προδιαγραφών και προτεραιοτήτων.
Με αυτή τη λογική, η βασική μου δέσμευση είναι να δουλέψω ώστε ο ΣΕΣ να έχει πιο συστηματική και τεκμηριωμένη παρουσία στα θεσμικά όργανα: με θέσεις που να κατατίθενται εγκαίρως, με προτάσεις εφαρμόσιμες και κοστολογημένες όπου χρειάζεται, με ενεργή συμμετοχή σε επιτροπές και διαβουλεύσεις, και με σταθερή διεκδίκηση για τον ρόλο του Συγκοινωνιολόγου στον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων και πολιτικών. Παράλληλα, θεωρώ κρίσιμο ο Σύλλογος να ενισχύσει τη στήριξη των μελών του: από την ανάδειξη επαγγελματικών ζητημάτων και ρόλων/αρμοδιοτήτων, μέχρι τη σύνδεση γνώσης, εργαλείων και καλών πρακτικών με την καθημερινή δουλειά του κλάδου.
Η υποψηφιότητά μου έχει αφετηρία τη Θεσσαλονίκη — μια πόλη όπου τα τελευταία χρόνια εξελίσσονται σημαντικές παρεμβάσεις στο συγκοινωνιακό σύστημα και, ίσως περισσότερο από ποτέ, φαίνεται πόσο απαραίτητη είναι η συνέπεια και η συνέχεια στον σχεδιασμό. Ταυτόχρονα, έχει ιδιαίτερο βάρος το γεγονός ότι από τις «21 θέσεις» του 2006, ελάχιστες έχουν υλοποιηθεί στην πράξη. Αυτό αναδεικνύει τι πρέπει να βελτιωθεί: ισχυρότερη παρουσία του ΣΕΣ στα κέντρα λήψης αποφάσεων, σταθερή παρακολούθηση των δεσμεύσεων και πιο οργανωμένη διεκδίκηση ώστε οι προτάσεις να περνούν στην εφαρμογή.
Ζητώ τη στήριξή σας για να συμβάλω, μαζί με τους συναδέλφους, σε έναν ΣΕΣ που θα είναι ταυτόχρονα επιστημονικά ισχυρός και επαγγελματικά αποτελεσματικός: με ενότητα, συνεννόηση και μετρήσιμα αποτελέσματα.
Με εκτίμηση,
Ιωάννης Πολίτης
Αναπληρωτής Καθηγητής Συγκοινωνιακού Σχεδιασμού, ΑΠΘ
email: pol@civil.auth.gr
Είμαι ο Παναγιώτης Γ. Τζούρας και θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι στις φετινές εκλογές του 2026 θα συμμετάσχω ως υποψήφιος.
Λίγα λόγια για εμένα:
Σπούδασα Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός – Μηχανικός Γεωπληροφορικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), συνέχισα με μεταπτυχιακές σπουδές στον συγκοινωνιακό σχεδιασμό στο TU Delft και το 2023 ολοκλήρωσα το διδακτορικό μου στο ΕΜΠ. Από το 2019 συμμετέχω σε ερευνητικά προγράμματα και μελέτες που σχετίζονται με τον σχεδιασμό βιώσιμων αστικών μεταφορικών συστημάτων.
Ο λόγος της υποψηφιότητας μου:
Δεν πρέπει να κρύβουμε ότι το συγκοινωνιακό σύστημα τόσο των πόλεών μας όσο και της χώρας υστερεί σημαντικά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η έντονη εξάρτηση από το αυτοκίνητο, η απαξίωση της Δημόσιας Συγκοινωνίας, του σιδηροδρόμου και του ποδηλάτου, σε συνδυασμό με τη δεκαετή οικονομική κρίση, συνέβαλαν στη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης. Η απουσία επιλογών μετακίνησης, που να εξασφαλίζουν γρήγορη, οικονομική και ασφαλή μεταφορά από το Α στο Β, επηρεάζει πλέον άμεσα την ποιότητα ζωής μας.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι Έλληνες συγκοινωνιολόγοι, με την εξειδικευμένη επιστημονική τους γνώση, οφείλουν να δράσουν άμεσα. Ο ΣΕΣ μπορεί και πρέπει να κεφαλαιοποιήσει την εξωστρέφεια που έχει οικοδομήσει τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να συμβάλει στην επίτευξη σημαντικών και ουσιαστικών αλλαγών την επόμενη διετία. Σε αυτή τη νέα εποχή, η επιστημονική τεκμηρίωση των θέσεων αποκτά μεγαλύτερη σημασία από τις ίδιες τις θέσεις. Παράλληλα, η διαμόρφωση αποτελεσματικών και άμεσα εφαρμόσιμων πολιτικών μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από τη συνεργασία όλων μας.
Σε τι θα εργαστώ:
Με τη στήριξή σας θα μου δώσετε την ευκαιρία να συμβάλω, με νέες ιδέες, στην οικοδόμηση τακτικών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των μελών του συλλόγου, με δύο βασικούς στόχους: α) την περαιτέρω ενσωμάτωση της έρευνας και της καινοτομίας στην καθημερινή πρακτική του σχεδιασμού και β) την ανάπτυξη και ενδυνάμωση των συνεργειών μεταξύ των διαφορετικών προσπαθειών. Θα εργαστώ επίσης για τη διεύρυνση του συλλόγου και την ενσωμάτωση νέων επιστημόνων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και μπορούν ενεργά να συνεισφέρουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους.
Με εκτίμηση,
Παναγιώτης Γ. Τζούρας
Ερευνητής ΕΜΠ – Εντεταλμένος Διδάσκων ΠΑΔΑ
email: ptzouras@mail.ntua.gr
είμαι η Φωτεινή Μίκικη και θα ήθελα να σας γνωρίσω ότι θέτω υποψηφιότητα στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΣ.
Για όσους δε με γνωρίζουν, είμαι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός με κατεύθυνση Συγκοινωνιολόγου (ΑΠΘ, 2001), με μεταπτυχιακές σπουδές στις μεταφορές στο Παρίσι (Εcole Nationale des Ponts et Chaussées) με υποτροφία και διάκριση. Μετά από σύντομη απασχόληση στο Institut d’ Urbanisme de Paris, εντάχθηκα στο δυναμικό του Ινστιτούτου Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης μέχρι το 2006, όπου απασχολήθηκα σε πλήθος ευρωπαϊκών και εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων. Ως στέλεχος του ΙΜΕΤ και από το 2003 και μέλος του ΣΕΣ, συμμετείχα ενεργά σε δράσεις και στη συν-διοργάνωση των πρώτων συνεδρίων έρευνας. Η ερευνητική δραστηριότητά μου ήταν διαρκής και το 2013 αναγορεύθηκα διδάκτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, με διατριβή στον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας. Έκτοτε, διαμόρφωσα εκτενή ακαδημαϊκή εμπειρία με διδασκαλία σε ΑΕΙ και συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα. Το Νοέμβριο του 2025 εκλέχτηκα Επίκουρη Καθηγήτρια στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, επιστρέφοντας στον ακαδημαϊκό χώρο που πάντα αγαπούσα.
Αγαπητοί συνάδελφοι, από τη στιγμή της εγγραφής μου στον ΣΕΣ, όπου οι παλαιότεροι με υποδέχθηκαν ιδιαίτερα εγκάρδια, ήμουν ενεργό μέλος του, παρούσα στις δράσεις του, συμμετέχοντας σε επιστημονικές του επιτροπές και διατηρώντας ουσιαστικά το δίκτυο των συναδέλφων με επικοινωνία μαζί τους σε ποικίλες αφορμές. Η αρωγή τους ήταν πάντα για μένα πολύτιμη, ειδικά όταν αποφάσισα να δοκιμαστώ ως «μάχιμη συγκοινωνιολόγος» στο Δημόσιο. Υπηρέτησα επί 19 έτη σε ΟΤΑ α’ βαθμού και διαχειρίστηκα πλήθος μελετών, έργων και συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, έχοντας δοκιμαστεί σε αντικείμενα τμημάτων κυκλοφοριακού σχεδιασμού και συγκοινωνίας, προγραμματισμού και περιβάλλοντος. Ως στέλεχος του Δήμου Σερρών ήμουν συντονίστρια πολλών συγχρηματοδοτούμενων έργων, συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, peer reviewer σε δράσεις της European Urban Initiative κ.ά. Ως πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων και μέλος του μητρώο Εκπαιδευτών του ΕΚΔΔΑ συμμετέχω χρόνια στην αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων συναδέλφων και μη, ενώ δραστηριοποιούμαι επίσης ως αξιολογήτρια προτάσεων και ερευνητικών έργων.
Σε όλη μου τη διαδρομή εμφορούμαι από διάθεση προσφοράς στον ΣΕΣ και ειδικότερα υπερασπίζομαι την ειδικότητα του συγκοινωνιολόγου, ως αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία των αστικών και λοιπών περιοχών, με ουσιώδη συμβολή στην ποιότητα ζωής. «Συγκοινωνιολόγος είναι αυτός που βλέπει ένα πρόβλημα στην πόλη, συγκινείται και προσπαθεί να δώσει λύση» μου είπε κάποτε μια μικρούλα σε εκδήλωση ευαισθητοποίησης για τη βιώσιμη κινητικότητα που είχα διοργανώσει!
Ως σύλλογος λοιπόν, πρέπει να σταθούμε μπροστά στα προβλήματα και να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών, με επένδυση στην έρευνα και καινοτομία, με υπεύθυνη επιστημονική αρωγή στη διαμόρφωση πολιτικών και ουσιαστική συμβολή στις λύσεις που επιζητούνται σε πολλούς τομείς της ειδικότητάς μας. Το έργο που έχει συντελεστεί είναι σημαντικό και πρέπει να ενισχυθεί ώστε να καλύψει ανάγκες σε όλη την επικράτεια. Είναι σημαντικό να επενδύσουμε στη στελέχωση των φορέων με εξειδικευμένους συγκοινωνιολόγους μηχανικούς, να είμαστε σημείο αναφοράς για την Πολιτεία και την αυτοδιοίκηση, αλλά και στήριγμα σε νέους και μη συναδέλφους που αντιμετωπίζουν ποικίλες προκλήσεις καθημερινά.
Θα ήταν τιμή μου η στήριξή σας ώστε να εργαστούμε από κοινού για την ανάδειξη της ειδικότητας, την ενίσχυση της γνώσης στο πεδίο της και την ορθή αξιοποίησή της.
Με εκτίμηση,
Φωτεινή Μίκικη
Επίκουρη Καθηγήτρια, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος
email: fmikiki@ihu.gr
Είμαι η Εύα Μιχελαράκη και ως νέα υποψήφια στις επερχόμενες εκλογές του Συλλόγου, θα ήθελα να ζητήσω τη στήριξή σας.
Είμαι Διδάκτωρ Πολιτικός Μηχανικός, Διδάσκουσα στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επιστημονική συνεργάτης στον Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με 7ετή εμπειρία.
Έχω συμμετάσχει σε 16 ερευνητικά έργα στον Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής ΕΜΠ, με έμφαση στην οδική ασφάλεια, τη διαχείριση κυκλοφορίας, τις νέες τεχνολογίες και τα έξυπνα συστήματα στις μεταφορές, ενώ έχω συνεισφέρει στην εκπόνηση 9 μελετών κυκλοφορίας, οδικής ασφάλειας, σήμανσης και συστημάτων μεταφορών για λογαριασμό Ιδιωτικών φορέων και Δημόσιων Οργανισμών. Παράλληλα συμμετέχω σε διάφορους επιστημονικούς οργανισμούς και επιτροπές και είμαι μέλος της οργανωτικής επιτροπής πολλών επιστημονικών συνεδρίων και εκδηλώσεων.
Παρά τα σημαντικά βήματα προόδου που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στον τομέα των μεταφορών με την ενεργό συμμετοχή του ΣΕΣ (π.χ. Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, ψηφιακή ενίσχυση οδικής ασφάλειας, κλπ.), οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο Σύλλογός παραμένουν πολλές και κρίσιμες. Η παρουσία και η παρέμβαση του ΣΕΣ οφείλουν να είναι ακόμη πιο ουσιαστικές και συστηματικές σε όλα τα όργανα της Πολιτείας, με στόχο την ενίσχυση του ρόλου των Συγκοινωνιολόγων και την αποτελεσματική υποστήριξη των Αρχών και των μελών του Συλλόγου.
Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να ζητήσω τη στήριξή σας στις επερχόμενες εκλογές του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων της Τετάρτης 18 Μαρτίου 2026. Δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα εργαστώ με όρεξη και μεθοδικότητα και θα συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην περαιτέρω ανάπτυξη του Συλλόγου και την ανάδειξή του ως συμβουλευτικό όργανο σε θέματα που άπτονται των μεταφορών και συγκοινωνιών.
Σας ευχαριστώ,
Εύα Μιχελαράκη
Δρ. Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ
Email: evamich@mail.ntua.gr
http://www.nrso.ntua.gr/p/evamich
ονομάζομαι Κωνσταντίνος Καραγιάννης,
είμαι Πολιτικός Μηχανικός, Διπλωματούχος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Συγκοινωνιολόγος & Περιβαλλοντολόγος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Έχω εργαστεί τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Εργάζομαι πλέον στο Δήμο Βόλου έχοντας την τιμή να υπηρετώ ως Προϊστάμενος Κυκλοφορίας και Συγκοινωνιών της Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας, έχοντας ενεργή συμμετοχή σε πληθώρα μελετών και επιβλέψεων σημαντικών τεχνικών έργων.
Έχω βραβευθεί εννέα φορές για μελέτες, έργα και δράσεις προώθησης της βιώσιμης κινητικότητας.
Έχω διατελέσει Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών επί δεκαετία
και της Δ.Ε. του ΤΕΕ Μαγνησίας για τέσσερις συνεχόμενες θητείες.
Έχω διατελέσει Μέλος του Δ.Σ. του Σ.Ε.Σ. για τις περιόδους 2020-2022 & 2024-2026 και Πρόεδρος της Επιτροπής Θαλασσίων Μεταφορών για την περίοδο 2022-2024.
Συνοπτικό βιογραφικό μου είναι διαθέσιμο στο σύνδεσμο:
https://konstantinoskaragiannis.blogspot.com/p/mini-cv.html
Διά της παρούσας φόρμας θα ήθελα να εκφράσω τη διάθεσή μου να συμμετέχω ως υποψήφιος στις επικείμενες αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων.
Ζητώ την υποστήριξή σας, προκειμένου, σε αγαστή συνεργασία με όλους τους άξιους συναδέλφους να συνεισφέρω στην περαιτέρω ανάπτυξη του Συλλόγου, στη διοργάνωση νέων δράσεων, καθώς και στην ουσιαστική ανάδειξη του ρόλου του Έλληνα Συγκοινωνιολόγου, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Δρ. Κωνσταντίνος Απ. Καραγιάννης
Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ.
Συγκοινωνιολόγος – Περιβαλλοντολόγος M.Eng, M.Sc., PhD.
Τηλ. επικοινωνίας: 6945436168
Email: karagiannisofficial@gmail.com
Ονομάζομαι Ελένη Παπατζίκου και θα ήθελα να σας ενημερώσω για την υποψηφιότητά μου στις προσεχείς εκλογές για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΣ.
Είμαι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ – Συγκοινωνιολόγος, με μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Leeds (UK) και διδακτορικό από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Διαθέτω επαγγελματική εμπειρία άνω των 20 ετών, έχοντας συμμετάσχει ως μελετητής σε ένα ευρύ φάσμα έργων, όπως συγκοινωνιακές και κυκλοφοριακές μελέτες, μελέτες στρατηγικού σχεδιασμού, καθώς και μελέτες σκοπιμότητας και ανάλυσης κόστους–οφέλους, τόσο σε αστικό όσο και σε υπεραστικό επίπεδο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Μέσα από την επαγγελματική μου πορεία έχω αποκτήσει ουσιαστική γνώση των ζητημάτων μεταφορών και κινητικότητας, αλλά και άμεση εμπειρία των προκλήσεων που αντιμετωπίζει καθημερινά ο συγκοινωνιολόγος μηχανικός: από την ενσωμάτωση τεκμηριωμένων επιστημονικών προσεγγίσεων στα κέντρα λήψης αποφάσεων έως την εφαρμογή ολοκληρωμένων λύσεων στην πράξη.
Παράλληλα, η επαφή μου με φοιτητές και νέους μηχανικούς, τόσο κατά την εκπόνηση της διδακτορικής μου διατριβής όσο και μέσα από την εποπτεία πρακτικών ασκήσεων, μου έχει δείξει ότι η σημαντική απόσταση μεταξύ ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και επαγγελματικής πράξης παραμένει ένα διαρκές ζητούμενο. Πιστεύω ότι ο ΣΕΣ μπορεί να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στη γεφύρωση αυτής της απόστασης: ενθαρρύνοντας συνεργασίες μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και επαγγελματιών, υποστηρίζοντας νέους συγκοινωνιολόγους στα πρώτα τους βήματα, και ενισχύοντας τη δια βίου επαγγελματική ανάπτυξη των μελών του.
Αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα επειδή πιστεύω ότι μπορώ να συνεισφέρω ενεργά σε τρεις βασικούς άξονες που βρίσκονται στον πυρήνα του έργου του ΣΕΣ: στην ενίσχυση της επιστημονικής τεκμηρίωσης ως εργαλείου διαμόρφωσης πολιτικής μεταφορών, στην ενδυνάμωση της επαγγελματικής εκπροσώπησης των συγκοινωνιολόγων στα θεσμικά κέντρα λήψης αποφάσεων και στην υποστήριξη των μελών μέσα από δράσεις που γεφυρώνουν έρευνα και εφαρμοσμένη πρακτική.
Θεωρώ ότι το έργο του ΣΕΣ είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ιδίως σε μια περίοδο όπου τα ζητήματα κινητικότητας και μεταφορών βρίσκονται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, από τις άμεσες λύσεις που απαιτούνται για τα καθημερινά προβλήματα μετακίνησης έως τον σχεδιασμό και τις επενδύσεις στις υποδομές του μέλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος του Συλλόγου στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης, στη στήριξη της έρευνας και στη διασύνδεση της επιστημονικής κοινότητας με τα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι πιο κρίσιμος από ποτέ.
Θα αποτελούσε ιδιαίτερη τιμή για μένα να συμμετάσχω στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο και ζητώ τη στήριξή σας, ώστε να εργαστούμε μαζί για τη συνέχιση και την ενίσχυση του σημαντικού έργου του ΣΕΣ.
Με εκτίμηση,
Ελένη Παπατζίκου
Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός
Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός, MSc, PhD
e-mail: epapatzikou@gmail.com
Αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι,
Ονομάζομαι Κωνσταντίνος Τσικαρόπουλος και θα ήθελα να σας ενημερώσω για την πρόθεσή μου να συμμετέχω ως υποψήφιος για το ΔΣ του συλλόγου στις εκλογές της περιόδου 2026-2028.
Είμαι Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός του ΑΠΘ και απόφοιτος του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του ΑΠΘ που αφορά τον Σχεδιασμ, την Οργάνωση και τη Διαχείριση Συγκοινωνιακών Συστημάτων (2010).
Διατηρώ την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία για 18 χρόνια. Τα τελευταία 6 χρόνια προσφέρω τις υπηρεσίες μου ως υπάλληλος σε μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείες της σιδηροδρομικής βιομηχανίας με έργα στην Ελλάδα, στον τομέα της ασφάλειας.
Η προμήθεια, συντήρηση τροχαίου υλικού αλλά και η κατασκευή-εγκατάσταση αυτοματοποιημένων συστημάτων σηματοδότησης και διαχείρισης της κυκλοφορίας στο ελληνικό δίκτυο και με την ιδιότητά μου στα θέματα ασφάλειας, οι συνεχείς έλεγχοι και διαδικασίες, με κατέστησαν ώριμο για να προσφέρω τις ανάλογες γνώσεις και εμπειρίες στα θέματα που μπορεί να απασχολήσουν τον Σύλλογο.
Θεωρώ λοιπόν, πως η συμμετοχή μου ως υποψήφιος αλλά και η εκλογή μου στο ΔΣ θα διαμορφώσει ακόμα καλύτερα το ήδη άριστο επίπεδο που έχουν δημιουργήσει οι συνάδελφοι μηχανικοί.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Κωνσταντίνος Τσικαρόπουλος
Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ
Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός MSc.
Κιν. +306948496468
e-mail: costantine.tsikaropoulos@gmail.com
Ονομάζομαι Γιώργος Ανδρεδάκης και θέτω υποψηφιότητα στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΣ, με στόχο να συμβάλω ενεργά στην ενίσχυση του ρόλου και της φωνής των συγκοινωνιολόγων.
Αποφοίτησα από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 1993, με κατεύθυνση Συγκοινωνιολόγου, και το 1994 ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο University of Newcastle upon Tyne στη Μεγάλη Βρετανία, στο αντικείμενο Transportation Planning and Policy.
Τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής μου πορείας εργάστηκα στον ιδιωτικό τομέα(1996–2001), σε μελετητικό γραφείο, συμμετέχοντας κυρίως σε ευρωπαϊκά προγράμματα, κυκλοφοριακές μελέτες και μελέτες οδοποιίας. Στη συνέχεια εργάστηκα στη Διεύθυνση Μεταφορών της Οργανωτικής Επιτροπής Αθήνα 2004.
Για περισσότερα από είκοσι χρόνια εργάζομαι στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χαλανδρίου. Η εμπειρία αυτή μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά τις πραγματικές συνθήκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι συγκοινωνιολόγοι στην πράξη, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της υλοποίησης παρεμβάσεων στο αστικό περιβάλλον.
Έχω συμμετάσχει στην εκπόνηση και επίβλεψη μελετών μικρότερης και μεγαλύτερης κλίμακας για τον Δήμο Χαλανδρίου, όπως κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, συγκοινωνιακό σχεδιασμό, το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Χαλανδρίου και αστικές αναπλάσεις. Παράλληλα, έχω αναλάβει την επίβλεψη έργων υλοποίησης στο πεδίο, αποκτώντας ουσιαστική εικόνα των προκλήσεων αλλά και της σημαντικής επίδρασης που έχουν τέτοιες παρεμβάσεις στην καθημερινή ζωή των πολιτών.
Θέτω για πρώτη φορά υποψηφιότητα στις εκλογές του Συλλόγου μας, στον οποίο είμαι μέλος από το 1996, γιατί πιστεύω ότι ο ΣΕΣ οφείλει να εκφράζει και τη φωνή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι Δήμοι αποτελούν το βασικό πεδίο εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στο αστικό περιβάλλον, ιδιαίτερα σε ζητήματα βιώσιμης κινητικότητας που μας απασχολούν όλους.
Οι 21 θέσεις του Συλλόγου μας πρέπει όχι μόνο να αναδειχθούν, αλλά κυρίως να εφαρμοστούν.
Δεσμεύομαι να συμβάλω ενεργά στο έργο του ΣΕΣ, αξιοποιώντας την επαγγελματική εμπειρία και την επιστημονική μου κατάρτιση, καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις και νέες ιδέες στα θεσμικά όργανα και στις επιτροπές του Συλλόγου.
Πιστεύω ότι μέσα από τη συνεργασία, την ανταλλαγή εμπειριών και την ενεργό συμμετοχή μπορούμε να ενισχύσουμε τον ρόλο της επιστήμης μας στον σχεδιασμό βιώσιμων και λειτουργικών πόλεων.
Με αυτή τη διάθεση συμμετοχής και προσφοράς καταθέτω την υποψηφιότητά μου και ζητώ τη στήριξή σας.
Με εκτίμηση
Γιώργος Ανδρεδάκης
Πολ. Μηχανικός ΕΜΠ-Συγκοινωνιολόγος MSc
Email: g.andredakis@halandri.gr