Ημερίδα για την οδική ασφάλεια και το κυκλοφοριακό, 24 Ιουλίου 2023

Τη Δευτέρα 24 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα στο Αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το θέμα της Ημερίδας, ήταν οι συνέργειες, η αποτελεσματικότερη διαχείριση του κυκλοφοριακού φόρτου και η αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων για την μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών και της ενίσχυσης της ασφάλειάς τους. Πρόκειται για μια εκδήλωση που πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε συλλογικό επίπεδο, η οποία διοργανώθηκε με τη συμβολή της Περιφέρειας Αττικής και κατόπιν πρόσκλησης των συναρμόδιων φορέων. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων, στελέχη της Περιφέρειας Αττικής, υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, κ.α.. 

Στο πλαίσιο της ημερίδας πραγματοποιήθηκε η αποτίμηση των παραγόντων που αυξάνουν την κίνηση στο Λεκανοπέδιο, καθώς και η αναζήτηση ολοκληρωμένων λύσεων που θα περιορίσουν τις συμφορήσεις στους οδικούς άξονες της Αττικής, σε ένα ικανοποιητικό βαθμό και στη συνέχεια, θα τεθούν σε τροχιά υλοποίησης.

Στην ημερίδα παρευρέθηκε και εκπροσώπησε τον ΣΕΣ, ο Πρόεδρος  Π. Παπαντωνίου έχοντας παρουσίαση με τίτλο «Εκτίμηση παραγόντων αύξησης της κίνησης στην Αττική και προτάσεις επίλυσης του κυκλοφοριακού» ενώ στους ομιλητές ήταν επίσης η Ε. Βλάχογιάννη, Καθηγήτρια Κυκλοφοριακής Τεχνικής ΕΜΠ έχοντας παρουσίαση με τίτλο «Ανάλυση κυκλοφοριακών επιπτώσεων και πρακτικές βελτίωσης της κυκλοφορίας».

Ο  Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων  κ. Παναγιώτης Παπαντωνίου, αναφέρθηκε στην περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, καθώς και στις αιτίες του προβλήματος και κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις για την βελτίωση της κυκλοφορίας στο λεκανοπέδιο:

• Ενιαίος σχεδιασμός και διαχείριση του συστήματος μεταφορών
• Λειτουργία ενός “έξυπνου” συστήματος σηματοδότησης των κόμβων
• Ολοκλήρωση των τριών κυκλοφοριακών δακτυλίων περιφερειακής κίνησης
• Θέσπιση ιεράρχησης του οδικού δικτύου
• Εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης της στάσης και της στάθμευσης
• Εγκατάσταση αποτελεσματικού μηχανισμού παρακολούθησης & αξιολόγησης
• Αστυνόμευση
• Ψηφιακή επιτήρηση
• Διαχείριση της κυκλοφορίας και τη λήψη μέτρων με εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης που θα εντοπίσει & θα καταδείξει τα κρίσιμα σημεία μειωμένης κυκλοφοριακής ικανότητας & θα προτείνει μέτρα άμεσης εφαρμογής
• Διαχείριση στάθμευσης

Στο πλαίσιο της ανάλυσης κυκλοφοριακών επιπτώσεων, καθώς και την υιοθέτηση πρακτικών βελτίωσης της κυκλοφορίας, τοποθετήθηκε η Καθηγήτρια Κυκλοφοριακής Τεχνικής ΕΜΠ Ε. Βλαχογιάννη η οποία αναφέρθηκε στις προτάσεις του πολυτεχνείου, που  συγκλίνουν με τις προτάσεις των συγκοινωνιολόγων, αλλά έκανε και εκτενή αναφορά σε σύγχρονες πρακτικές και τεχνικές που διευκολύνουν την κυκλοφορία.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ως κεντρικός ομιλητής, κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στη δημιουργία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας, το οποίο επιφορτίζεται με την αποτίμηση της κατάστασης των δρόμων, καθώς και τον συντονισμό των έργων συντήρησης, έχοντας σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας της κυκλοφορίας, με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στους χρόνους και στις συνθήκες χρήσης του οδικού δικτύου. Εκτενής αναφορά έγινε επίσης στην επικείμενη και πρωτοποριακή  συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με την Google, η οποία θα βελτιώσει σημαντικά την φωτεινή σηματοδότηση και αναμένεται να προσδώσει μεγαλύτερη ακρίβεια στην πληροφόρηση των οδηγών.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου, κατά την τοποθέτησή του, δήλωσε τα εξής: «Οι πόλεις μας χρειάζονται νέα ευφυή συστήματα που να μπορούν να αποτυπώνουν την κίνηση στους δρόμους, τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης, συστήματα που με αιχμή τις αναδυόμενες τεχνολογίες θα βοηθήσουν της «Έξυπνες Πόλεις» να λύσουν το «γρίφο» του κυκλοφοριακού φόρτου αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα πλέον χρηματοδοτικά εργαλεία.

Δηλώσεις επίσης έκαναν, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Ν. Ταχιάος, ο Αντιδήμαρχος Αστικών Υποδομών Δήμου Αθηναίων κ. Βασίλης Αξιώτης, ο Διοικητής της Τροχαίας Αττικής Ταξίαρχος ΕΛΑΣ κ. Χ. Παπαφιλίππου και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Επαγγελματιών Φορτηγών Αυτοκινήτων Ν. Αττικής (ΣΙΕΦΑΝΑ) κ. Στέλιος Καρράς.

Τέλος, ο Διευθυντής Μητροπολιτικών Υποδομών κ. Π. Καρυώτης, έκανε την παρουσίαση στο έργο που έχει υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και τις επόμενες ενέργειες που θα προσδώσουν ακόμα μια ανάσα στο κυκλοφοριακό και θα αναβαθμίσουν το επίπεδο της ασφάλειας των χρηστών του οδικού δικτύου της Περιφέρειας Αττικής.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στη σελίδα της Περιφέρειας Αττικής, στον παρακάτω σύνδεσμο:

Δελτίο Τύπου| 25.07.2023

Promo Video ΣΕΣ


Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020 – ΣΕΣ / ΥΠΕΝ / ΚΕΔΕ


Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020 – ΣΕΣ / Interamerican