Νέος πρόεδρος της IBTTA, ο Βασίλης Χαλκιάς

Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Ένωσης Γεφυρών Σηράγγων και Αυτοκινητοδρόμων  (International Bridge Tunnel & Turnpike Association – “IBTTA”) που έγινε στις 10 Οκτωβρίου 2023 στην  πόλη του Σιάτλ των ΗΠΑ, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από την Ένωση των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων  “Ελληνικές Υποδομές και Οδοί με Διόδια” γνωστή ως HELLASTRON (HELLENIC ASSOCIATION of TOLL ROAD NETWORK), η οποία ιδρύθηκε το 2014 με τη συμμετοχή όλων των Αυτοκινητοδρόμων και Υποδομών με Διόδια που λειτουργούν στην Ελλάδα.  

Ο πρώτος που διατέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων «Ελληνικές Υποδομές και Οδοί με Διόδια», με τον διακριτικό τίτλο «HELLASTRON» έως το 2019 ήταν ο κ. Βασίλειος Χαλκιάς, ο οποίος επίσης είχε διατελέσει Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων ΣΥγκοινωνιολόγων το 2010 – 2012, Πρόεδρος της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Αυτοκινητοδρόμων (ASECAP) το 2018 – 2019 και Πρόεδρος της Διεθνούς Οδικής Ομοσπονδίας (International Road Federation – IRF) το 2019 – 2022, αποτελώντας την μοναδική διεθνώς μέχρι σήμερα περίπτωση της τριπλής αυτής αναγνώρισης.

Πλέον εξελέγη ομόφωνα πρώτος Έλληνας Προέδρος στα 92 χρόνια της ιστορίας της «Διεθνούς Ένωσης Γεφυρών Σηράγγων και Αυτοκινητοδρόμων (ΙΒΤΤΑ), ο κ. Βασίλειος Χαλκιάς.

H Διεθνής Ένωση Γεφυρών, Σηράγγων και Αυτοκινητοδρόμων (IBTTA) με έδρα την Washington D.C. των Ηνωμένων Πολιτειών ιδρύθηκε to 1932 και συμμετέχουν σε αυτήν πάνω από 320 εταιρίες που διαχειρίζονται αυτοκινητοδρόμους, γέφυρες και σήραγγες, από 23 χώρες του κόσμου σε 6 ηπείρους. Στόχος της είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, η εκπαίδευση στελεχών αυτοκινητοδρόμων και η προσφορά καινοτόμων λύσεων, μεθόδων και στρατηγικών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι οδικές υποδομές τον 21ο αιώνα.

Στην ίδια συνεδρίαση εκλέχτηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της IBTTA για την περίοδο 2024-2027 και δεύτερο στέλεχος από την Ελλάδα, ο κ. Κωνσταντίνος Κουτσούκος, Διευθύνων Σύμβουλος της «Εγνατία Οδός ΑΕ» και πρώην Πρόεδρος της HELLASTRON, διατηρώντας έτσι και τη δεύτερη Ελληνική θέση στο 25μελές ΔΣ της ΙΒΤΤΑ, θέση την οποία κατείχε ο επίσης πρώην Πρόεδρος της HELLASTRON ο κ. Σταύρος Σταυρής.

Επικεφαλής της ομάδας της HELLASTRON ήταν ο Πρόεδρός της, κ. Μάνος Βράϊλας, ο οποίος συνεχάρη τον νέο πρόεδρο της IBTTA κ. Βασίλη Χαλκιά και το μέλος του ΔΣ κ. Κωνσταντίνο Κουτσούκο, εκφράζοντας ταυτόχρονα και την ικανοποίησή του για την αναγνώριση της HELLASTRON σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Τόσο η εκλογή του κ. Χαλκιά ως Προέδρου της IBTTA όσο και η εκλογή του κ. Κουτσούκου ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης τιμά ιδιαίτερα τη χώρα μας και την HELLASTRON, καθιστώντας την ελληνική ένωση σημαντικό παράγοντα σε διεθνές και Ευρωπαϊκό επίπεδο, με τους Έλληνες να στελεχώνουν πλήθος Τεχνικών Επιτροπών και να ηγούνται, με την υψηλή επαγγελματική και επιστημονική τους κατάρτιση σε πολλούς τομείς. Παράλληλα αντικατοπτρίζει την πρωτοποριακή και υψηλού επιπέδου επαγγελματική δουλειά που έχει γίνει και γίνεται σήμερα στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τον τομέα της λειτουργίας αυτοκινητοδρόμων,» δήλωσε ο κ. Μάνος Βράϊλας.

Για το λόγο αυτό άλλωστε η IBTTA αποφάσισε τη διοργάνωση του επόμενου ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου της που αφορά στη Λειτουργία των Αυτοκινητόδρομων με Διόδια, στην πόλη της Αθήνας στις 11-14 Νοεμβρίου 2023, το οποίο και θα φιλοξενήσει η HELLASTRON.

Promo Video ΣΕΣ


Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020 – ΣΕΣ / ΥΠΕΝ / ΚΕΔΕ


Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020 – ΣΕΣ / Interamerican