16η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας (20-26 Μαρτίου 2023)

Για 16η συνεχή χρονιά πραγματοποιείται η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (Σ.Ε.Σ ), με την υποστήριξη του φορέα «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ και ΟΔΟΙ ΜΕ ΔΙΟΔΙΑ» με διακριτικό τίτλο «HELLASTRON», της Συμμαχίας για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στο Δρόμο «Δρόμοι στο Μέλλον» και τη στήριξη πλήθους άλλων φορέων και Οργανώσεων.

Η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Την εβδομάδα αυτή συσπειρώνονται φορείς και δυνάμεις της χώρας μας για την προώθηση κρίσιμων ζητημάτων κυκλοφοριακής αγωγής και Οδικής Ασφάλειας ενώ, παράλληλα, πραγματοποιούνται δράσεις ενημερωτικού, εκπαιδευτικού και θεσμικού χαρακτήρα.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας-θεσμού, είναι να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να εκπαιδεύσει, μικρούς και μεγάλους, αποσκοπώντας στην πρόληψη και τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων, που αποτελούν μία παγκόσμια μάστιγα και τροχοπέδη για την ανάπτυξη της χώρας και της κοινωνίας.

Δεδομένου ότι:

  • Τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια  ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά για τους αναβάτες μοτοσυκλέτας, καθώς με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία σε ολόκληρη την ΕΕ οι χρήστες μηχανοκίνητων δίκυκλων (μοτοσυκλέτες και μοτοποδήλατα) αποτελούν το 19% του συνόλου των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα.
  • Στην Ελλάδα το ποσοστό των αναβατών δίκυκλων που χάνονται σε τροχαία δυστυχήματα είναι διπλάσιο από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, φτάνοντας το 36% επί του συνόλου (European Road Safety Observatory,2019) με την Ελλάδα να αποτελεί τη χώρα με τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα μοτοσικλετιστών στην Ευρώπη.
  • Οι δικυκλιστές διατρέχουν 16 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμπλοκής σε θανατηφόρο τροχαίο σε σχέση με τους οδηγούς αυτοκινήτου.

Oι φετινές εκδηλώσεις, με επίκεντρο την πρωτοβουλία δημιουργίας νέας ενημερωτικής εκστρατείας από το Ινστιτούτο, θα εστιάσουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δικυκλιστών σχετικά με την αναγκαιότητα χρήσης κράνους αλλά και ευρύτερα των υπόλοιπων ευάλωτων ομάδων χρηστών του δρόμου π.χ πεζοί και ποδηλάτες.

Οι κυριότερες δράσεις της Πανελλαδικής Εβδομάδας αφιερωμένη στην Οδική Ασφάλεια είναι:

Παρασκευή 17/3/2023 – Κυριακή 19/3 2023 | Συμμετοχή στην 5η  Διεθνή έκθεση Verde.Tec στο MEC Παιανίας

Στο σταθμό ενημέρωσης του Ινστιτούτου οι επισκέπτες της έκθεσης θα μπορούν να ενημερωθούν για τα προγράμματα που υλοποιεί το Ι.Ο.ΑΣ. και να λάβουν μέρος σε ηλεκτρονική έρευνα για τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην οδήγηση. Παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν την αξία της χρήσης ζώνης δοκιμάζοντας τον προσομοιωτή ανατροπής       

Δευτέρα  20 /3/2023 & Τρίτη 21/3/2023 | Εκπαιδευτικά προγράμματα για την ορθή χρήση του ποδηλάτου στο Σ.Ε.Α. Μαλακάσας «ΣΕΙΡΙΟΣ», προς τους μαθητές Π/θμιας εκπαίδευσης της Αττικής

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου «Ασφαλώς Ποδηλατώ» θα ξεκινήσει να υλοποιείται στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της Νέας Οδού στο Σ.Ε.Α. Μαλακάσας «ΣΕΙΡΙΟΣ», με στόχο να ενημερώσει μαθητές από Σχολικές Μονάδες Π/θμιας εκπαίδευσης για την ορθή και ασφαλή χρήση του ποδηλάτου (θεωρητική και βιωματική εκπαίδευση με ποδήλατα). Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη της Νέας Οδού και της Κεντρικής Οδού. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιείται, ακολούθως, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Τρίτη 21/3/2023 & Τετάρτη 22/3/2023 |Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας – Κυκλοφοριακής Αγωγής “Κάν’το Σωστά” στους μαθητές του Νομού Κορινθίας

Προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής θα πραγματοποιηθούν για τους μαθητές Δ/θμιας εκπαίδευσης του Νομού Κορινθίας  με στόχο να τους παρακινήσει να υιοθετήσουν σωστή οδική συμπεριφορά τόσο ως αυριανοί οδηγοί όσο και ως χρήστες του οδικού δικτύου γενικότερα. Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη της Ολυμπίας Οδού.

Τετάρτη  22/3/2023 | Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευγένειας στο Δρόμο

Η πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία, που για την Ελλάδα υλοποιείται από το Ι.Ο.ΑΣ. “Πάνος Μυλωνάς”, στόχο έχει να υπενθυμίσει σε όλους τους πολίτες ότι οι επιθετικές συμπεριφορές στο τιμόνι μπορούν να προκαλέσουν τροχαία δυστυχήματα αλλά δυσχεραίνουν και την καθημερινότητά μας γενικότερα.

Τετάρτη  22/3/2023 | Παρουσίαση της νέας καμπάνιας  του Ι.Ο.ΑΣ. “Πάνος Μυλωνάς” για την αναγκαιότητα χρήσης κράνους: “Αιώνες τώρα χαλάει το μαλλί αλλά σου σώζει τη ζωή”

Η νέα εκστρατεία του Ινστιτούτου με τίτλο “Αιώνες τώρα χαλάει το μαλλί αλλά σου σώζει τη ζωή”, αφορά στην αναγκαιότητα χρήσης κράνους και αναπτύχθηκε από το επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα και ιδιαίτερα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΕ για τους δικυκλιστές  καθώς και ευρήματα έρευνας που σχεδίασε και υλοποίησε με σκοπό τη συλλογή δεδομένων γύρω από τη χρήση του κράνους. Τα ευρήματα της έρευνας αυτής ενισχύθηκαν και από δεδομένα που συγκεντρώθηκαν μέσα από την νατουραλιστική παρατήρηση της οδικής συμπεριφοράς των δικυκλιστών με γνώμονα τη χρήση κράνους.

Η εκστρατεία περιλαμβάνει τηλεοπτικό, ραδιοφωνικό μήνυμα, αφίσα  και έντυπο με πολύτιμες συμβουλές και πληροφορίες για την ορθή χρήση κράνους. Το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό μήνυμα θα προβληθούν από τα κανάλια της χώρας με σύμφωνη απόφαση του ΕΣΡ καθώς και από τα κοινωνικά δίκτυα του Ινστιτούτου, του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (Σ.Ε.Σ ) και συνεργαζόμενων φορέων.

Η εκστρατεία γίνεται σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου (CAA) που θα αναλάβει την προώθηση του στη Κύπρο και με την υποστήριξη του φορέα  «HELLASTRON» και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA).

Πέμπτη 23/3/2023 | Clean Up – Safety Day στο Χαλάνδρι

Με σύνθημα «Καθαρές Πινακίδες – Ασφαλέστεροι Δρόμοι», η εκστρατεία Clean Up – Safety Day του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 με την αρωγή  εθελοντών, εργαζομένων εταιρειών και Στελεχών του Ινστιτούτου στην περιοχή του Χαλανδρίου που παρουσιάζει έντονο πρόβλημα βανδαλισμού των πινακίδων οδικής σήμανσης.

Δευτέρα 27/3/2023 – Πέμπτη  29/3/2023 | Υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος “Ασφαλώς Ποδηλατώ” σε μαθητές Π/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ιωαννίνων.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου «Ασφαλώς Ποδηλατώ» θα υλοποιηθεί για τους μαθητές Π/θμιας Εκπαίδευσης σχολείων των Ιωαννίνων. Το πρόγραμμα έχει στόχο να ενημερωθούν τα μικρά παιδιά για τις βασικές αρχές ορθής ποδηλασίας, ώστε να μετακινούνται με ασφάλεια όταν χρησιμοποιούν το αγαπημένο τους μέσο. Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων και με την υποστήριξη της Νέας Οδού και της Κεντρικής Οδού.

Τρίτη 28/3/2023 – Παρασκευή  30/3/2023 | Εκπαιδευτικά προγράμματα για την Οδική Ασφάλεια προς τους φοιτητές του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος

Με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των φοιτητών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος σχετικά με την υπεύθυνη συμπεριφορά στο δρόμο, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο κυκλοφοριακής αγωγής και ταυτόχρονα βιωματική εκπαίδευση με τη χρήση των προσομοιωτών της κινητής μονάδας του Ινστιτούτου. Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία  με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και με την υποστήριξη της Εγνατίας Οδού.

Η δράση μετατέθηκε σε μετέπειτα ημερομηνία της Πανελλαδικής Εβδομάδας λόγω μη διαθεσιμότητας του χώρου τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Τρίτη  4/4/2023 | Διεξαγωγή της 8ης τελετής απονομής Υποτροφίας εις μνήμην Πάνου Μυλωνά (Πανεπιστήμιο Πατρών)

Η Υποτροφία «Πάνος Μυλωνάς» θεσπίστηκε το 2005 με απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών και απονέμεται από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου στον πρωτεύσαντα φοιτητή του 4ου έτους του Τμήματος Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών εις μνήμην του φοιτητή Πάνου Μυλωνά ο οποίος ολοκλήρωνε το 4ο έτος σπουδών πριν τον άδικο χαμό του.

Η απονομή Υποτροφίας μετατέθηκε σε μετέπειτα ημερομηνία της Πανελλαδικής Εβδομάδας, λόγω μη διαθεσιμότητας του χώρου τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Τρίτη 25/4/2023 | Αιμοδοσία για την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος για τα Τροχαία Συμβάντα

Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», με τη σταθερή υποστήριξη του Ομίλου ΟΑΣΑ και της ΣΤΑΣΥ, θα διοργανώσουν Αιμοδοσία για την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος για τα τροχαία συμβάντα. Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών σε αίμα των συνανθρώπων μας που το χρειάζονται και ειδικότερα των τραυματιών από τροχαία συμβάντα.

Η GROUPAMA Ασφαλιστική θα συμβάλλει για μία ακόμη φορά στην ομαλή διεξαγωγή της δράσης επιδεικνύοντας την κοινωνική της ευαισθησία.

Η αιμοδοσία μετατέθηκε σε μετέπειτα ημερομηνία της Πανελλαδικής Εβδομάδας λόγω μη διαθεσιμότητας του χώρου τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Promo Video ΣΕΣ


Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020 – ΣΕΣ / ΥΠΕΝ / ΚΕΔΕ


Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020 – ΣΕΣ / Interamerican