Παρουσίαση του βιβλίου «Μια ώρα δρόμος» του κ. Γιαννόπουλου

Στο βιβλίο «Μια ώρα δρόμος» ο καθ. Γιαννόπουλος, έχοντας ασχοληθεί επαγγελματικά για πάνω από 40 χρόνια με την ανάλυση της ανθρώπινης συμπεριφοράς στα πλαίσια και με τα εργαλεία που παρέχει  η επιστήμη των Μεταφορών και Συγκοινωνιών, παραθέτει και τεκμηριώνει συγκεκριμένες περιπτώσεις συσχέτισης της ανθρώπινης συμπεριφοράς  με φυσικά φαινόμενα και γνωστούς νόμους της φυσικής κατά τη διαδικασία των μετακινήσεων. Στη συνέχεια επεκτείνει τη συσχέτιση αυτή και σε άλλες περιπτώσεις ανθρώπινης συμπεριφοράς πέραν των καθημερινών μας μετακινήσεων.

Η βασική υπόθεση εργασίας είναι ότι αφού οι νόμοι της φύσης – όπως αυτοί διατυπώνονται από τη φυσική και άλλες θετικές επιστήμες – μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να περιγράψουν, ή δικαιολογήσουν, ή απλά εκφράσουν την ανθρώπινη συμπεριφορά πρέπει να υπάρχει μια ευρύτερη αιτιοκρατική συσχέτιση και υποταγή του ανθρώπου στους φυσικούς νόμους  η οποία πρέπει να αναζητηθεί με βάση επιστημονικές μεθόδους των θετικών επιστημών δηλαδή την τεκμηριωμένη ανάλυση και το πείραμα. Ένα σημαντικό σημείο ενδιαφέροντος αλλά και πρόσθετο όφελος για τον αναγνώστη, είναι η ύλη του Μέρους ΙΙΙ του βιβλίου όπου παρουσιάζονται με συστηματικό και εκλαϊκευμένο τρόπο όλες οι μεγάλες θεωρίες της φυσικής των τελευταίων 200 χρόνων (Κλασσική φυσική του Νεύτωνα, Θερμοδυναμική, Ηλεκτρομαγνητισμός, Γενική και Ειδική θεωρία της Σχετικότητας,  Κβαντομηχανική) καθώς επίσης και βασικά στοιχεία άλλων σχετικών θεωριών από τη βιολογία και τα μαθηματικά. Η παρουσίαση και σχολιασμός των σχετικών θεμάτων είναι πάντα «από ψηλά» σε μια προσπάθεια να διακρίνεται το «σύνολο» από τα «μέρη», το «δάσος» από τα «δέντρα» και να προβάλλεται η «συνολική εικόνα».

Αυτή είναι, κατά τη γνώμη του συγγραφέα, και η σωστή εικόνα και διάσταση σχετικά με τη θέση μας στο οικοδόμημα της φύσης και ο τρόπος να αντιμετωπίζουμε τα συμβάντα της ζωής και του κόσμου μας χωρίς να θέτουμε τον εαυτό μας στο κέντρο του…

Παρουσίαση του βιβλίου:

Αθήνα: Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στις 6.30 μ.μ. στην Ακαδημία Αθηνών (Πανεπιστημίου 28) Ομιλητές: Καθ. Χρήστος ΖΕΡΕΦΟΣ, ομότιμος καθηγητής της φυσικής της ατμόσφαιρας, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Άννα ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, Πρόεδρος του Δικτύου για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ για το μέλλον του κοινωνικού κράτους, πρ. Επίτροπος ΕΕ, πρ. Υπουργός, Καθ. Γεώργιος ΔΟΥΚΙΔΗΣ, καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης.

  • Την εκδήλωση θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση στο φουαγιέ του κτιρίου της Ακαδημίας.

Θεσσαλονίκη: Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στις 6.00 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του κτιρίου Διοίκησης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στην οδό Χαριλάου – Θέρμης (στο 6ο χλμ, στα όρια Θέρμης – Θεσσαλονίκης)

Ομιλητές: Σπύρος ΒΟΥΓΙΑΣ ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, π. Υφυπουργός Μεταφορών / Δημήτριος ΤΖΟΒΑΡΑΣ, Πρόεδρος ΔΣ Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) / Άγγελος ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ, Δντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ).

  • Θα τηρηθούν οι υγειονομικές αποστάσεις λόγω COVID κυρίως η χρήση μάσκας στην αίθουσα.
Promo Video ΣΕΣ


Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020 – ΣΕΣ / ΥΠΕΝ / ΚΕΔΕ


Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020 – ΣΕΣ / Interamerican