Εκδήλωση παρουσίασης SAFESTRIP: Ελληνική καινοτομία για την οδική ασφάλεια από το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ

Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, Ναταλία Ντάσιου  εκπροσώπησε τον ΣΕΣ στην τελική εκδήλωση/ παρουσίαση από το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ της πρωτοποριακής τεχνολογίας SAFESTRIP, στις 20 Ιουλίου 2020, παρουσιάζοντας τις θέσεις του Συλλόγου για την Οδική Ασφάλεια.

Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, και του Γενικού Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού Μεταφορών και Οδικής Ασφάλειας του ΥΜΕ, κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη.

Το ΙΜΕΤ/EKETA συμμετείχε ως Τεχνικός Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού έργου ΗΟRΙΖΟΝ2020  «SAFE STRIP-Safe and green Sensor Technologies for self-explaining and forgiving Road Interactive» (https://safestrip.eu/). Προϊόν αυτής της συμμετοχής είναι η τεχνολογία SAFESTRIP, ελληνική καινοτομία η οποία, μεταδίδει σε πραγματικό χρόνο στατικές και δυναμικές πληροφορίες  που αφορούν το δρόμο, τις περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές συνθήκες στα κινούμενα οχήματα, μέσω Νανοαισθητήρων.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης έγινε στους συμμετέχοντες επίδειξη του συστήματος, το οποίο, όπως τόνισε ο διευθυντής του ΙΜΕΤ Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης “εισάγει πρωτοποριακή τεχνολογία στον Τομέα των Μεταφορών”.

Στην εκδήλωση ο Υφυπουργός ανακοίνωσε μια σειρά από πρωτοβουλίες του Υπουργείου, όπως:

  • Σύσταση Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας.
  • Σύνταξη Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας 2021-2030, που στοχεύει σε 50% μείωση των νεκρών και βαριά τραυματιών από οδικά ατυχήματα.
  • Την κατηγοριοποίηση των παραβάσεων του ΚΟΚ ανάλογα με την επικινδυνότητά τους για την οδική ασφάλεια και την προσαρμογή των κυρώσεων ανάλογα με την κατηγορία.
  • Την ανάπτυξη συστήματος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για καλύτερη ηλεκτρονική παρακολούθηση των παραβάσεων του ΚΟΚ, ευχερέστερο καταλογισμό και παρακολούθηση, αλλά και διευκόλυνση της ηλεκτρονικής τους πληρωμής.

Ο ΣΕΣ ως βασικός συνομιλητής της Πολιτείας είναι σε στενή επαφή με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την υλοποίηση των θεμάτων οδικής ασφάλειας.

Promo Video ΣΕΣ


Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020 – ΣΕΣ / ΥΠΕΝ / ΚΕΔΕ


Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020 – ΣΕΣ / Interamerican