Τελετή ονοματοδοσίας κτιρίου του ΙΜΕΤ σε καθ. Γ. Γιαννόπουλο

Στις 5 Δεκεμβρίου 2022 το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) τίμησε τον ιδρυτή και πρώτο Διευθυντή του για πάνω από 15 χρόνια ομ. Καθ. Γιώργο Γιαννόπουλο δίνοντας το όνομά του στο κτίριο του Ινστιτούτου στη Θεσσαλονίκη και την αίθουσα συνεδριάσεων. Στην τελετή παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ Δημήτριος Τζοβάρας, ο Δντης του ΙΜΕΤ Ευ. Μπεκιάρης, η αναπληρώτρια Δντρια ΙΜΕΤ Γεωργία Αϋφαντοπούλου, Δντες άλλων Ινστιτούτων του ΕΚΕΤΑ και όλο το προσωπικό του ΙΜΕΤ Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας στη τελετή ονοματοδοσίας, ο Δντης του ΙΜΕΤ κ. Μπεκιάρης τόνισε την μεγάλη συμβολή του καθ. κ. Γιαννόπουλου στη δημιουργία του Ινστιτούτου και τη στήριξή του στους δύσκολους πρώτους χρόνους λειτουργίας του. Υπογράμμισε ότι φεύγοντας ο κ. Γιαννόπουλος άφησε πίσω του μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη και ένα παράδειγμα χρηστής διοίκησης με έμφαση στην επιστημονική ποιότητα, τη διαφάνεια, δικαιοσύνη και ισότητα αντιμετώπισης προς όλους. Αναφέρθηκε τέλος στη σημερινή κατάσταση του ΙΜΕΤ λέγοντας ότι το ΙΜΕΤ είναι ένας οργανισμός με Ευρωπαϊκή και παγκόσμια αναγνωρισιμότητα αριστείας, με πάνω από 120 άτομα προσωπικό, μεγάλο ερευνητικό εξοπλισμό και παραρτήματα σε πολλά μέρη της Ελλάδος.   

Ακολούθως ο πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ κ. Τζοβάρας επαίνεσε και αυτός τη συμβολή του κ. Γιαννόπουλου στα κρίσιμα πρώτα χρόνια της ζωής του ΕΚΕΤΑ όταν ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του, συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάπτυξη και καθιέρωση του Κέντρου. Αναφέρθηκε επίσης στην περίοδο όπου ο κ. Γιαννόπουλος ανέλαβε ως πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ τονίζοντας κυρίως τη συμβολή του στη διαμόρφωση του νέου Κανονισμού Λειτουργίας και το άνοιγμά του Κέντρου προς την πόλη και την κοινωνία γενικότερα.

Τέλος μίλησε ο κ. Γιαννόπουλος ο οποίος ευχαρίστησε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΕΤΑ για την ομόφωνη απόφασή του να δώσει το όνομά του στις σημαντικές αυτές υποδομές του ΙΜΕΤ αλλά και τη διοίκηση του Ινστιτούτου για την πρότασή της. Τόνισε τη βαθιά του συγκίνηση γιατί βρίσκεται και πάλι ανάμεσα στους παλιούς του συνεργάτες και βλέπει το Ινστιτούτο να προοδεύει, να μεγεθύνεται συνεχώς και να τυγχάνει γενικής αποδοχής και σεβασμού από τη Ελληνική και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα στο αντικείμενό του. Αναφέρθηκε στα δύσκολα πρώτα χρόνια και τη μεγάλη βοήθεια και στήριξη που είχε το ΙΜΕΤ από την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Συγκοινωνιακής Τεχνικής του ΑΠΘ αλλά βεβαίως και το τότε λιγοστό προσωπικό του που σήμερα είναι στελέχη και προϊστάμενοι βασικών οργανωτικών του μονάδων. Η ανάπτυξη των βασικών υποδομών του Ινστιτούτου (κτιριακών και ερευνητικών) ήταν το άλλο μεγάλο στοίχημα που κερδήθηκε μέσα στην πρώτη δεκαετία. Αναφερόμενος στο προσωπικό, το ευχαρίστησε και πάλι γιατί με τη σκληρή και ποιοτική τους δουλειά βαστούν το ΙΜΕΤ σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο πανευρωπαϊκά και τους προέτρεψε να ακολουθούν πάντα το τρίπτυχο ποιότητα, συνέπεια, αξιοπιστία σε ότι κάνουν. 

Promo Video ΣΕΣ


Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020 – ΣΕΣ / ΥΠΕΝ / ΚΕΔΕ


Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020 – ΣΕΣ / Interamerican