Δέσποινα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ

Απαντήσεις συζητήσεων που έγιναν

Επισκόπηση 2 δημοσιεύσεων - 1 έως 2 (από 2 συνολικά)
 • Συντάκτης
  Δημοσιεύσεις
 • σε απάντηση του: 2022 – Υποψηφιότητες για τα μέλη του ΔΣ #9033

  Αγαπητές και Αγαπητοί συνάδελφοι

  Είμαι η Δέσποινα Αλεξανδροπούλου, Πολιτικός Μηχανικός Συγκοινωνιολόγος, με επαγγελματική εμπειρία 29 χρόνια σε μελέτες και ερευνητικά προγράμματα. Είχα την τιμή και τη χαρά να συμμετέχω ως μέλος του τρέχοντος Δ.Σ. του Συλλόγου και θα ήθελα να ζητήσω και πάλι την υποστήριξή σας στις εκλογές του ΣΕΣ της 28ης Μαρτίου 2022. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σε περίπτωση εκλογής μου στο Διοικητικό Συμβούλιο θα εργαστώ με την απαιτούμενη ενέργεια, παρουσία και παρέμβαση στις δράσεις του ΣΕΣ, με πλήρη συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ.

  Την τρέχουσα χρονική περίοδο εργάζομαι στο Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, όπου με ενεργή παρουσία και ουσιαστική συμβολή σε επίκαιρα θέματα του αντικειμένου προσπαθώ να αναδείξω τον ρόλο των συγκοινωνιολόγων και να ισχυροποιήσω τη φωνή του ΣΕΣ. Έχω ασχοληθεί επί σειρά ετών στο ΕΜΠ, από το 1993, ως ερευνήτρια στον Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής σε πλήθος Ευρωπαϊκών Συγκοινωνιακών Προγραμμάτων με έμφαση σε θέματα Νέων Τεχνολογιών, Εφαρμογών Τηλεματικής στις Μεταφορές, Συστημάτων Κυκλοφοριακής Πληροφόρησης και Συνδυασμένων Μεταφορών και Αστικών Συγκοινωνιών καθώς και σε διδασκαλία μαθημάτων. Παράλληλα, από το 2009 διατηρώντας ιδιωτικό τεχνικό γραφείο έχω εκπονήσει και συμμετάσχει ως συνεργάτης ομάδων μελέτης, σε πλήθος συγκοινωνιακών μελετών (Κυκλοφοριακές μελέτες Δήμων και σηματοδότηση, Μελέτες σήμανσης και Οδικής Ασφάλειας, Στρατηγικού Σχεδιασμού Μεταφορικών Υποδομών κλπ.). Από το 2016 έως το 2020 ήμουν συνεργάτης της εταιρίας συγκοινωνιακών μελετών Δ. Ευαγγελίδης – Γ. Λυμπερόπουλος Ο.Ε. -” Πόλινδε” (σε μεγάλης κλίμακας έργα Στάθμευσης και Οδικής Ασφάλειας στην Σαουδική Αραβία, ΣΒΑΚ και πλήθος μελετών στην Ελλάδα).

  Από την αρχή της σταδιοδρομίας μου υπήρξα ενεργό μέλος του ΣΕΣ, παρακολουθώντας και συμμετέχοντας στο έργο του, συμβάλλοντας σε επιτροπές και προγράμματα, (Επιτροπή Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Ενέργειας στις Μεταφορές του ΣΕΣ, Επιτροπή Αξιολόγησης στο πρόγραμμα “Ecomobility – Οικολογική Μετακίνηση”, του Ecocity ) και κυρίως την τελευταία διετία μέσα από τη συμμετοχή μου στο Δ.Σ.

  Με τη συμμετοχή μου στο ΔΣ του Συλλόγου προσπάθησα να συνεισφέρω με τον ζήλο μου και την συνεργατικότητά μου σε όλες τις δράσεις του Συλλόγου καταθέτοντας την εμπειρία μου με έμφαση στην κατάρτιση των προτάσεων και των ολοκληρωμένων λύσεων στα επίκαιρα θέματα.

  Οι αντιξοότητες της ‘νέας κανονικότητας’ που όλοι βιώσαμε τα δύο αυτά χρόνια (2020-2022), δεν αποτέλεσαν εμπόδιο στην εκπλήρωση των στόχων που τέθηκαν από το ΔΣ από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας. Αντίθετα, με ιδιαίτερο ζήλο και πάθος συμμετείχαμε ενεργά και δυναμικά στο μεταφορικό γίγνεσθαι και τις νέες προκλήσεις της (covid-) εποχής. Παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις και στοχεύοντας στην προβολή τόσο των πάγιων θέσεων καθώς και στην κατάθεση των ολοκληρωμένων και τεκμηριωμένων απόψεων του Συλλόγου στα θέματα της επικαιρότητας, επιτύχαμε την ουσιαστική συμμετοχή, αναγνώριση και υιοθέτηση των θέσεων του ΣΕΣ σε κρίσιμα ζητήματα και αποφάσεις της πολιτείας.
  Θα ήθελα να εξάρω την συλλογική διάθεση και το συνεργατικό πνεύμα όλων των μελών του ΔΣ, που συνεισέφερε τα μέγιστα, ο καθένας από το πόστο του και την εμπειρία του, χωρίς ιδιοτέλεια σε άψογο κλίμα και μεγάλη αποτελεσματικότητα.

  Επιχειρώντας μια σύντομη αποτίμηση της τρέχουσας θητείας του ΔΣ, χωρίς να θέλω να σας κουράσω, θα σταθώ στις σημαντικότερες δράσεις / πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν.

  Ξεκινώντας με τα ‘εν οίκο’ .. ‘εν δήμω’, η προώθηση της εξωστρέφειας ήταν στόχος αυτού του ΔΣ από την αρχή. Προσπαθήσαμε να δώσουμε μια νέα και σύγχρονη δυναμική στην ιστοσελίδα του ΣΕΣ, την προβολή του μέσω σχετικών βίντεο, καθώς και στην διάχυση των απόψεων στα επίκαιρα ζητήματα μέσω του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου με πλούσια αρθρογραφία, καθώς και τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών συνεντεύξεων αλλά και της διεύρυνσης του καταλόγου των αποδεκτών της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, περιλαμβάνοντας δημόσιες υπηρεσίες και φορείς.

  Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη συστηματική συμμετοχή του ΣΕΣ σε διαβουλεύσεις νομοσχεδίων με συγκεκριμένες καίριες παρεμβάσεις και προτάσεις σε επιστημονικά θέματα αλλά και θέματα επαγγελματικής διασφάλισης, οι οποίες εισακούστηκαν σχεδόν στο σύνολό τους, καθώς και σε πλήθος συσκέψεων με Υπουργεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πάγια θέση του Συλλόγου για την ανάγκη θέσπισης Μητροπολιτικών Φορέων ήδη έχει προαναγγελθεί από την πολιτεία.

  Η επικαιροποίηση των Θέσεων του Συλλόγου υπήρξε από τις κύριες μέριμνες του ΔΣ, όπου με την ανασύσταση των Επιστημονικών Επιτροπών, με την πολύτιμη συμβολή σ’ αυτές εξειδικευμένων συναδέλφων, προέκυψαν θέσεις που αντικατοπτρίζουν προκλήσεις της σημερινής πραγματικότητας στην Ελλάδα και θέτουν τα θεμέλια για τις ανάγκες του αύριο.

  Αναγνωρίζοντας την ευκαιρία της αλληλεπίδρασης και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και απόψεων με τους συνάδελφους του εξωτερικού διοργανώθηκε διαδικτυακή συνάντηση δικτύωσης με ευρεία συμμετοχή, από την οποία γεννήθηκε και το σχετικό Λεύκωμα των συναδέλφων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.

  Βεβαίως, είμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση. Γνωρίζουμε ότι τα κρίσιμα ζητήματα εξακολουθούν να είναι πολλά και χρειάζεται ακόμη πολλή επιμονή και προσπάθεια για την εγκαθίδρυση του ρόλου του συγκοινωνιολόγου στο επαγγελματικό αλλά και το κοινωνικό γίγνεσθαι. Η ανάγκη στελέχωσης υπηρεσιών και φορέων της αυτοδιοίκησης με συγκοινωνιολόγους, η εξυπηρέτηση των καθημερινών βασικών αναγκών μετακίνησης με τεκμηριωμένες μελέτες, η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και η αλλαγή νοοτροπίας, εν τέλει, που υπηρετείται από το επάγγελμά μας, χρειάζονται δυνατές φωνές που με όρεξη και εργατικότητα θα μπορέσουν να ταρακουνήσουν τα στάσιμα νερά της επανάπαυσης και της επανάληψης κακών πρακτικών του παρελθόντος. Από τη μεριά μου σας διαβεβαιώνω με ειλικρίνεια ότι θα διαθέσω τον απαιτούμενο χρόνο και την εργασία για τον ΣΕΣ.

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

  Με εκτίμηση

  Δέσποινα Αλεξανδροπούλου
  Πολιτικός Μηχανικός – Συγκοινωνιολόγος ΕΜΠ
  email: depy_alex@yahoo.com

  Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι,
  Είμαι η Δέσποινα Αλεξανδροπούλου, Πολιτικός Μηχανικός Συγκοινωνιολόγος, με περισσότερα από 27 χρόνια σε μελέτες και ερευνητικά προγράμματα.
  Έχω ασχοληθεί στο ΕΜΠ, από το 1993, ως ερευνήτρια στον Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής σε πλήθος Ευρωπαϊκών και Ελληνικών Συγκοινωνιακών Προγραμμάτων με έμφαση σε θέματα Νέων Τεχνολογιών, Εφαρμογών Τηλεματικής στις Μεταφορές, Συστημάτων Κυκλοφοριακής Πληροφόρησης και Συνδυασμένων Μεταφορών, Αστικών Συγκοινωνιών καθώς και σε διδασκαλία μαθημάτων. Παράλληλα, από το 2009 διατηρώντας ιδιωτικό τεχνικό γραφείο με τον Νίκο Παπαχρήστου,έχω εκπονήσει και συμμετάσχει ως συνεργάτης ομάδων μελέτης, σε πλήθος συγκοινωνιακών μελετών (Κυκλοφοριακές Μελέτες Δήμων και Σηματοδότηση, Μελέτες Σήμανσης και Οδικής Ασφάλειας, Στρατηγικού Σχεδιασμού Μεταφορικών Υποδομών κλπ.). Τα τελευταία 4 χρόνια είμαι συνεργάτης της εταιρίας συγκοινωνιακών μελετών Δ. Ευαγγελίδης – Γ. Λυμπερόπουλος Ο.Ε. -” Πόλινδε” (σε μεγάλης κλίμακας έργα Στάθμευσης και Οδικής Ασφάλειας στην Σαουδική Αραβία, ΣΒΑΚ και πλήθος μελετών στην Ελλάδα).
  Είμαι ενεργό μέλος του ΣΕΣ, παρακολουθώ το έργο του και συμβάλω μέχρι σήμερα με την συμμετοχή μου σε επιτροπές και προγράμματα, όπως στην Επιτροπή Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Ενέργειας στις Μεταφορές του ΣΕΣ, καθώς και επί σειρά ετών (από το 2008) στην Επιτροπή Αξιολόγησης στο πρόγραμμα “Ecomobility – Οικολογική Μετακίνηση”, του Ecocity που αποτελεί μια εκστρατεία αφιερωμένη στην προσπάθεια αλλαγής συμπεριφορών μετακίνησης στην πόλη και στην ανάπτυξη των Πράσινων Μεταφορών, ως εκπρόσωπος του ΣΕΣ.
  Ευρισκόμενη σε συνεχή επαφή με το μεταφορικό γίγνεσθαι της Ελλάδας και της Ευρώπης, επιθυμώ να συνεισφέρω στον Σύλλογο αξιοποιώντας την μεγάλη εμπειρία που έχω αποκτήσει με την μέχρι τώρα επαγγελματική μου καριέρα και να συμβάλω με όλες τις δυνάμεις μου στις σημαντικές προσπάθειες του ΣΕΣ. Η αναβάθμιση του ρόλου των συγκοινωνιολόγων και η προώθηση των απόψεων του ΣΕΣ στα επίκαιρα θέματα μεταφορών που απασχολούν τον κλάδο αποτελούν ουσιαστική προτεραιότητα. Η συμβολή όλων μας στην ανάπτυξη του τομέα των μεταφορών με δραστηριοποίηση, παρουσία και εκπροσώπηση του ΣΕΣ σε επιτροπές και ομάδες εργασίας είναι κρίσιμη και απαραίτητη.
  Η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο ξεκίνημα μετά την οικονομική κρίση που καθήλωσε ουσιαστικά την ανάπτυξη σημαντικών τομέων της οικονομίας μαζί και των μεταφορών. Οι μεταφορές, όπως πάντοτε, θα κληθούν να συμβάλουν καθοριστικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας, μέσα από σωστότερο σχεδιασμό και οργάνωση των πόλεων και της μεταφορικής υποδομής, με χρήση των νέων τεχνολογιών και γνώμονα την βιώσιμη ανάπτυξη. Σημαντική ώθηση στην προσπάθεια αυτή θα δώσει ένας αναβαθμισμένος ρόλος του ΣΕΣ, μέσα από ένα ισχυρό Σχέδιο Δράσης βασισμένο στην ενεργή συμμετοχή των μελών και την ισχυρή παρέμβαση του ΔΣ στα διάφορα όργανα της Πολιτείας.
  Επιθυμώ να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στις προσπάθειες του ΣΕΣ, που αποσκοπούν στο να καταρτιστούν νέα προγράμματα σχεδιασμού, να βελτιωθούν οι κανονισμοί και οι οδηγίες, να σχεδιαστεί σε σωστότερη βάση όλη η μεταφορική υποδομή της χώρας και να αποδώσει σε μέγιστο βαθμό με στόχο την ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, σε ένα περιβάλλον που θα έχει σαν γνώμονα τον άνθρωπο και την ικανοποίηση των αναγκών του με σεβασμό στις αξίες και την προστασία του περιβάλλοντος.
  Ζητώ την υποστήριξή σας στις εκλογές του ΣΕΣ της 17ης Μαρτίου 2020 και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σε περίπτωση εκλογής μου στο Διοικητικό Συμβούλιο θα εργαστώ στο πλαίσιο του ΣΕΣ προσφέροντας την απαιτούμενη ενέργεια, παρουσία, παρέμβαση στις δράσεις του ΣΕΣ, με πλήρη συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ.
  Είναι σημαντικό να έχουμε δυνατές φωνές στο ΔΣ, να μπουν συνάδελφοι με όρεξη και μεγάλη διάθεση, ώστε να συνεχιστεί και να μεγαλώσει το έργο που ο Σύλλογός μας προσφέρει στην Ελλάδα.
  Σας ευχαριστώ,
  Δέσποινα Αλεξανδροπούλου
  Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ – Συγκοινωνιολόγος
  e-mail: alexandropoulou@polinde.comdalex@transport.ntua.gr

Επισκόπηση 2 δημοσιεύσεων - 1 έως 2 (από 2 συνολικά)
Promo Video ΣΕΣ


Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020 – ΣΕΣ / ΥΠΕΝ / ΚΕΔΕ


Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020 – ΣΕΣ / Interamerican